Новини

 

Відбулося листопадове засідання Вченої ради

08.11.2016

7 листопада відбулося чергове засідання Вченої ради КНУ.

Основне питання -  "Проблеми та завдання вдосконалення кадрової політики в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка" розглядалося у присутності запрошених на засідання завідувачів кафедр  інститутів та факультетів КНУ в аудиторії Михайла Максимовича. Доповідь з цього питання зробив перший проректор КНУ Олег Закусило.

В доповіді зокрема зазначалося, що при успішній в цілому кадровій політиці в Університеті існує й низка серйозних проблем. Так значне зменшення з об’єктивних причин кількості випускників шкіл вимагає по-новому підходити до орієнтації абітурієнтів на вступ до Університету. Це в свою чергу вимагає постійного оновлення спеціальностей та програм, що потребує пошуку чи підготовки нових кадрів.

Є певні недоліки в структурі штатного розпису науково-педагогічних працівників. Заповнення ставок майже виключно професорами і доцентами довгий час розцінювалося як досягнення. Разом з тим, співвідношення кількості професорів, доцентів, викладачів і асистентів повинно визначатися характером навантаження. Порушення цього принципу  призводить до перевитрат фонду зарплати, що внинішній економічній ситуації неприпустимо. Це слід враховувати і при оголошенні конкурсу на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників.

У доповіді порушувалася низка важливих проблем кадрового забезпечення та регулювання цих питань відділом кадрів та структурними підрозділами. Були запропоновані шляхи подолання окреслених недоліків.

Після обговорення, в якому свою принципову точку зору з цього питання виклав ректор КНУ Леонід Губерський, Вчена рада прийняла проект Ухвали,до якого після доопрацювання будуть внесені відповідні слушні пропозиції.

На засіданні Вченої Ради 7 листопада також відбулося вручення Диплома та Пам’ятної медалі  «Почесний доктор КНУ імені Тараса Шевченка» керівнику лабораторії Інституту Шарля Садрона (Франція), Мішелю Равізо,  та професору Університету м. Гельсінки (Фінляндія) Габріелю Санду.

 Ректор Леонід Губерський,  вручаючи відзнаки, тепло привітав обох професорів та подякував за багаторічну, плідну співпрацю і дружбу з університетом, що приносить величезну користь усім.

Д-р Мішель Равізо провідний спеціаліст Європи в галузі рентгенівського та нейтронного аналізу складних багатокомпонентних систем, фізики твердого тіла, фізики та фізико-хімії синтетичних та природних поліелектролітів. Наукова співпраця д-ра М. Равізо  з науковцями хімічного та фізичного факультетів КНУ триває понад 15 років. На даний час 10 магістрів-фізиків отримали подвійні дипломи за спільною магістерською програмою, три випускники зараз навчаються в аспірантурі. 2 випускники хімічного факультету успішно захистили дисертації під керівництвом Мішеля Равізо.

Габріель Санду – всесвітньовідомий логік, професор теоретичної філософії університету м. Гельсінки – автор близько 250-ти наукових праць.  Тісні зв’язки поєднують його з філософським факультетом КНУ, де він читає лекції, був організатором логічних шкіл для молоді, консультантом та опікуном аспірантів кафедри логіки. Отримуючи відзнаку, Габріель Санду сказав: "Це незабутній день у моєму житті і велика честь у моїй кар’єрі, честь отримати звання Почесного доктора такого престижного університету , як КНУ імені Тараса Шевченка".

На засіданні Вченої ради 7 листопада були розглянуті також кадрові та поточні питання.

Прес-центр

 

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024