Новини

 

Конференція присвячена створенню Інституту філології КНУ

27.10.2016

25-26 жовтня відбулася Міжнародна наукова конференція "Україна і сучасний світ: міжмовний та міжкультурний діалог", присвячена створенню Інституту філології!

Вітаючи учасників конференції, директор професор Григорій Семенюк зауважив, що за час існування Інституту філології проведено 115 конференцій.

Він також зазначив, що назва наукового заходу суголосна часові і подіям! Адже Україна довгий час спілкувалася зі світом через посередника. Нині ми комунікуємо самостійно, завдяки чому збагачуємо себе, свою культуру. Міжкультурна комунікація – це та форма діяльності, що дозволяє не лише пізнати нове, а й показати національну культуру! Щоб вступати у міжкультурний діалог потрібно знати іноземні мови та усвідомлювати свою національну ідентичність.

З цікавими доповідями на пленарному засіданні виступили: доктор філологічних наук, провідний науковий співробітник, завідувач відділу мов України Інституту мовознавства імені О.О. Потебні НАН України Богдан Ажнюк; к.іст.н., голова правління Східноєвропейського інституту розвитку Мрідула Гош; д.філол.н., проф. Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка Костянтин Тищенко; д.філол.н., проф., зав. кафедри теорії та практики перекладу з англійської мови Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка Лада Коломієць; к.філол.н., НУ «Києво-могилянська академія» Оксана Пашко; аспірант Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка Ольга Василюк.

У рамках конференції пройшли 4 круглі столи, присвячені особистостям, чия діяльність є свідченням любові до слова, до Батьківщини та є маркером духовності.

До 75-річного ювілею професора кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу Костянтина Тищенка було організовано круглий стіл «Україна – Близький та Середній Схід: мовно-культурні взаємини». До участі в  науковому зібранні були залучені дослідники не лише Інституту філології, а й Інституту керамології НАН України, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка та інші. З цікавою доповіддю про «Нові обрії досліджень етно- та глосегенезу українців у наукових студіях К. Тищенка» виступив акад. НАНУ Григорій Півторак.

У рамках конференції відбувся також круглий стіл, присвячений українському письменникові Віктору Баранову.  Зі словом на його пошану виступила завідувач кафедри історії української літератури, теорії літератури і літературної творчості проф. Людмила Грицик.

Присутнім показали відео на вірш «До українців» Віктора Баранова, слова якого на музику поклав Олег Марценківський. На круглий стіл було запрошено радника Посольства Румунії Думітру Ангела.

 До слова запрошувалися одногрупники Віктора Баранова, який є випускником філологічного факультету, зокрема доц. Георгій Бандура, проф. Любов Копаниця, Наталія Сартанова. У межах наукової зустрічі дружина Лідія Баранова продемострувала присутнім листи чоловіка.

На честь 90-річчя від дня народження заслуженого професора КНУ імені Тараса Шевченка Кіри Шахової був проведений ще один круглий стіл. Зі спогадами та роздумами про відому дослідницю зарубіжної літератури, видатну представницю філологічної школи Київського університету виступили дослідники Інституту філології та Інституту літератури. Доцент Ольга Бойніцька захистила кандидатську дисертацію під керівництвом професора Кіри Шахової і згадувала: «Я завжди відчувала силу поруч з великою особистістю, підтягувалася до її рівня. Кіра Олександрівна давала свободу в наукових дослідженнях і це для аспіранта найважче випробування».

З ініціативи кафедри стилістики та мовної комунікації відбувся круглий стіл з нагоди ювілею акад. НАН України В. М. Русанівського «Життя як рух, дія, образ».

 Професійне життя філологів розпочинається зі знайомством з видатною філологічною особистістю – Віталієм Русанівським. Вже з першого курсу студенти ознайомлюються з його мовознавчими ідеями та концепціями, працями зі стилістики. Зважаючи на це, першокурсники та магістранти кафедри стилістики та мовної комунікації взяли активну участь у роботі круглого столу. Модератором наукового зібрання була проф. Лариса Шевченко.

 

Олександра Касьянова

Фото Валерій Попов

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024