Новини

 

Бібліотеки змінюють нас, а ми змінюємо світ

13.10.2016

У період з 11 по 13 жовтня у Науковій бібліотеці ім. М. Максимовича проходила Міжнародна науково-практична конференція «Бібліотеки вищих навчальних закладів: досвід та перспективи». У рамках заходу презентовано серію проектів, спрямованих на розвиток бібліотек в Україні.

Упродовж конференції доповідачі багаторазово зазначали: сьогодні є низка питань стосовно розвитку бібліотечної справи, що вимагають побудови конкретної стратегії дій.

Спеціалістом із навчання клієнтів Thomson Reuters І. Тихонковою було підкреслено, що особливістю бібліотек вищих навчальних закладів є наявність не лише освітньої, а й наукової функції. За її словами, аби збільшити якість взаємозв’язку персоналу та відвідувачів, необхідно розробити низку продуктів та засобів, що полегшать їм роботу. Наприклад, покращення систем електронних каталогів та впровадження нових інформаційних платформ сприятимуть збільшенню якості сервісу та розширенню можливостей студентів. В умовах сучасності функції бібліотек розширюються.

Окрім того, з’являється необхідність у побудові нових стратегічних та революційних напрямів роботи бібліотекарів. Директор Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича О. Сербін зауважив, що долучення нашого інформаційного суспільства до зарубіжного світу є частиною євроінтеграції. На шляху розвитку перспектив кожен може зіштовхнутись із труднощами, оскільки рух уперед передбачає практику, досвід та стратегічний тип мислення.  Однак, щоб досягти успіхів на цьому шляху, керівництву та працівникам бібліотек необхідно навчитися розвиватись, а не просто пристосовуватись до змін. Це сприятиме кращому навчанню та виконанню наукової діяльності студентів.

На відкритті конференції проректор з науково-педагогічної роботи КНУ В. Шамрай влучно зазначив, що бібліотека змінює світ, оскільки завдяки їй ми можемо розширити власні межі.

Подібні заходи є не лише способом обміну думок, ідей та пропозицій. Вони допомагають реалізувати багато змін та позитивно впливають на зменшення бар’єрів між працівниками навчальних установ та студентами. Рівень якості спілкування та результативності введених інновацій буде залежати від вкладених сил та ініціативи обох сторін – персоналу та відвідувачів.

Тетяна Хасанова,

фото - Тетяна Воротняк, Олег Лавринович

Центр комунікацій

 

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024