Новини

 

Президент України зустрівся зі студентами-істориками

06.10.2016

Президент Петро Порошенко зустрівся зі студентами-істориками у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та поділився власним баченням ролі історії та істориків в житті сучасної України. Зустріч була присвячена 150-річчю з дня народження Голови Центральної Ради Української народної республіки (1917-1918 років), видатного історика Михайла Грушевського.

Звертаючись до студентів, Президент наголосив, що ця зустріч "є не лише вшануванням постаті Михайла Грушевського, а й початком марафону із відзначення сторіччя подій Української національної революції 1917 – 1921 років".

Президент зазначив, що Михайло Грушевський став першим, хто встановив очевидну неперервність історичного розвитку і довів, що сучасна Україна ґрунтується на "тисячолітній традиції державотворення". Петро Порошенко нагадав слова вченого про те, що "український народ, в порівнянні з народом великоруським, є народом західної культури, одним з найбільш багатих східними орієнтальними впливами, але все-таки по складу своєї культури і свого духу - є народом західним".

Глава держави особливо підкреслив важливість єдності та взаємної підтримки українців сьогодні та нагадав трагічні події Української національної революції початку ХХ століття, коли брак згуртованості всередині українства призвів до поразки та втрати державності.

Сьогодні ж українське суспільство об’єдналося в протидії ворогу і стало на захист нашої держави, наголосив Петро Порошенко. "Зверніть увагу: наскільки вражаючу єдність демонструє нині український народ, я дякую Богові, що українці – мудрий народ і яку вражаючу єдність вони зараз демонструють", - сказав він.

Український політичний клас навпаки - є роз’єднаним та егоїстичним, зауважив Президент, і "не відчуває потреби з огляду на зовнішні обставини регулювати й тримати в межах розумного градус політичної конкуренції".

Президент зазначив, що Москва завжди користалася в своїх інтересах перевагами демократичних систем в сусідніх державах, щоб поглинути їх: починаючи з часів Новгорода та Речі Посполитої, завершуючи Центральною Європою після Другої світової. Розхитування ситуації в нашій державі зсередини зараз також є однією із надій російського агресора, одним із перевірених способів гібридної війни Кремля проти України, також зауважив він.

Зважаючи на це, для українців історія України є фундаментальною галуззю знань, вона є основою для підтримки національної ідентичності та патріотизму, особливо наголосив Глава держави зазначивши, що робить усе можливе для збереження і розвитку політики національної пам’яті.

"Я дуже пишаюся тим наскільки швидко змінюється країна", - сказав Петро Порошенко та нагадав про проведення масштабної декомунізації, відновлення справедливості щодо тих, хто присвятив своє життя боротьбі за самостійність та соборність Української держави, а також ті факти, що День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та День захисника України нині відзначаються за власним, українським сценарієм.

На переконання Петра Порошенка для українських істориків "нарешті прийшов час виходити з тиші аудиторій та наукових кабінетів та рішучо спілкуватися з широкою громадськістю".

"Саме ви, історики, як ніхто інший, знаєте, і усвідомлюєте наявність у суспільній свідомості багатьох історичних конфліктів, і володієте переконливими аргументами на суперечливі теми. Головна зброя українського історика – це факти. А факти і, повторюю, правда у сучасній інформаційній війні - на українському боці!", - резюмував Президент.

Глава держави також вручив пам’ятні подарунки переможцям конкурсу, який проводився Інститутом модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України та громадським просвітницьким проектом «LIKБЕЗ. Історичний фронт» за підтримки Ради з питань національної єдності при Президентові України.

Матеріал з  САЙТУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024