Новини

 

Екологічна проблематика сьогодення

16.09.2003
Екологічна проблематика в засобах масової інформації

15 вересня відбулася презентація книги Олександра Бєлякова “Екологічна проблематика в засобах масової інформації”. Кандидат філологічних наук Київського національного університету імені Тараса Шевченка стверджує, що це перший вітчизняний посібник для студентів-журналістів із екологічної журналістики, який затверджений Міністерством освіти та науки України.

Ідеї для матеріалу та його створення упорядковані за розділами: тематичне і жанрове розмаїття екологічних матеріалів, зворотний зв’язок із аудиторією. Кожний розділ пропонує нові завдання для студентів. Окрема глава описує індивідуальну роботу зі студентами та аналізує їх опубліковані матеріали.

Публікація вийшла за підтримки міжнародної організації – проект “Громадянська освіта” і не пропонується для продажу. Автор видав три книги: довідник “Екологічна преса України”, монографію “Масова комунікація та екологічна політика”, навчальний посібник “Екологічна проблематика в засобах масової інформації”.

Перше видання вийшло 2001 року і мало значний резонанс. Воно було також розміщено в Інтернеті на веб-сторінці електронної бібліотеки Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка за адресою: http://journlib.univ.kiev.ua.

Друге видання навчального посібника має доповнення та зміни. Автор пропонує поетапне створення екологічного матеріалу. Читачі роблять 15 оригінальних кроків. Цей шлях включає розділи про розвиток екологічної журналістики, рекомендації щодо підготовки матеріалу, використання термінології та статистичних даних в екологічних матеріалах, співпраця з науковцями. Декілька частин цієї книги описують джерела та методи пошуку інформації, недоліки в інтерпретації наукової інформації, етичні аспекти роботи з екологічною інформацією, екологічні ресурси в Інтернеті.

Аби підвищити зрозумілість матеріалів, пропонується використовувати “індекс туманності” та створювати в тексті кращі мотивації залежно від потреб аудиторії.

Автор сподівається, що його підручники допоможуть студентам глибше розглядати проблеми екології в Україні та за її межами. Адже проблеми екології на сьогодні дуже актуальні. Вони стосуються не тільки студентів, а й кожного мешканця нашої планети.

Наталія Годун,
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024