Новини

 

Позиція Спілки ректорів щодо державного фінансування вищої школи

07.09.2016

 

Міністерство фінансів України, формуючи проект державного бюджету на 2017 рік, рекомендувало Міністерству освіти і науки України передбачити у 2017 році підготовку фахівців освітнього ступеня магістра «виключно за контрактною формою навчання (за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб)».

Спілка ректорів вищих навчальних закладів України, враховуючи позицію вищих навчальних закладів України, глибоко занепокоєна вказаними рекомендаціями Міністерства фінансів України. З приводу цього Президент Спілки, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, звернувся з відповідними листами до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександра Співаковського, Міністра фінансів України Олександра Данилюка та Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич (листи №83/ср від 15.08.2016 р.). Спілка ректорів вищих навчальних закладів України вважає, що запропоновані Міністерством фінансів України підходи до фінансування вищої школи є неприйнятними і, в разі їх реалізації, матимуть невідворотні негативні економічні наслідки та викличуть негативну суспільну реакцію.

З приводу цього Президент України Петро Порошенко у щорічному посланні до Верховної Ради України 6 вересня 2016 року наголосив: «Я не пропущу бюджет на наступний рік, в якому буде скасування стипендій, скасування державного фінансування навчання у магістратурі та інші експерименти».

Освітяни України щиро вдячні Президентові України за його підтримку. 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024