Новини

 

Культурна дипломатія капели «Дніпро»

28.07.2016

Наприкінці червня Народна хорова капела «Дніпро» Київського національного університету імені Тараса Шевченка відвідала з гастролями Німеччину, Швейцарію та Італію.

Першим виступом став грандіозний концерт 25 червня, присвячений 50-літтю Університету Констанца (на півдні Німеччини), який на святкуванні неодноразово називали «справжнім скарбом науки на Боденському озері».

Під час заключного святкового концерту університети-партнери зробили чудовий подарунок – заспівали знамениту кантату «Carmina Burana» Карла Орфа. Збірник середньовічних пісень вагантів XII-XII ст., покладений на музику Карлом Орфом у 1935-36 рр., вважається шедевром ХХ ст., який суттєво вплинув на весь світовий музичний контекст. Виконання середньовічної кантати стало направду масштабним міжнародним проектом, до якого було залучено понад 250 людей: чотири хори – університетів Києва, Ліону та самого Констанцу, а також дитячий хор, оркестр та професійні солісти. 

За словами ректора університету, професора д. Ульріха Рюдігера, «Carmina Burana» стала найкращим підтвердженням співпраці університетів – наукової та культурної. Він запропонував зробити хорошою європейською традицією такі спільні культурно-мистецькі проекти між університетами. І запросив разом заспівати «Carmina Burana» на 100-літній ювілей вузу.

Починаючи з 1999 року, «дніпряни» вже вчетверте відвідали Констанцький університет. Цього разу перед гостями з усього світу капела виступила зі своєю програмою, представивши публіці українські духовні та народні пісні. Серед них – знаменитий «Щедрик», який вперше був виконаний капелою майже 100 років тому, «Стелися барвінку» Миколи Лисенка, «Засвічу свічу» Ганни Гаврилець, «Дримбу» Володимира Зубицького та інші твори.

«Чудовий спільний проект університетів-партнерів відбувся у місті Констанц!» – ділиться враженнями Ірина Душейко, художній керівник Народної хорової капели «Дніпро». – Цілий рік ми вчили пісні латиною та старонімецькою, готуючись заспівати «Carmina Burana» разом з німецькими та французькими хористами. Водночас нам випала честь якраз перед спільним виконанням кантати Карла Орфа усіма хорами і оркестром, представити українську акапельну музику на цьому святі. Після 30-хвилинного  концерту  хорової капели «Дніпро» публіка була приголомшена, і бурхливо відреагувала аплодисментами. Щоб нагадати Європі про полеглих героїв під час Революції Гідності, про українців, які гинуть щодня в АТО на Донбасі, «Дніпро» заспівав щемливу лемківську пісню-реквієм «Пливе кача». Мені здалось, що особливо чуттєвою була реакція на цю зболену для нас пісню. Німці та гості університету відчули наш смуток без перекладу, через музичний та емоційний посил».

Ще один концерт з українською програмою капела дала у швейцарському містечку Вайнфельден. У приміщенні мерії з чудовою акустикою особливо зазвучали як духовне виконання – «Благослови душе моя Господа» Кирила Стеценка, «Покаянія відкрий мені двері, Життєдавче» Ігоря Тилика, бразильська молитва «Salva regina», так і жартівливі народні пісні. І ясна річ, «фірмові» номери капели – «Non, rien de rien» та пісня-гімн легендарної Queen «The show must go on».

Заключний гастрольний концерт прозвучав у церкві Сан Стефано італійського міста Віченца, неподалік Венеції, куди київські хористи приїхали на запрошення місцевого хору «G.E.V.». Тут, під монументальними бароковими склепіннями, прозвучав концерт двох хорів – італійського та українського. А на біс під оплески публіки разом з італійцями виконала знамениту пісню «Santa Lucia»Італійців це приємно вразило, а хористи «Дніпра» відчули тепло, щирість і вдячність за створення справжнього свята музики. Пастор церкви в кінці концерту попросив  хор виконати гімн України і капела «Дніпро» із гордістю його заспівала.  Публіка була в захваті від української пісні і ще довго не хотіла розходитись, тож під стінами церкви, після концерту, хор заспівав ще декілька пісень.

Леся Соловчук

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024