Новини

 

Відбувся благодійний концерт на підтримку онкохворих дітей

19.06.2006
В Україні 2006 рік проголошено Роком захисту прав дітей, а першого червня, у День захисту дітей, розпочався Великий Благодійний Марафон, спрямований на допомогу дітям. Київський національний університет імені Тараса Шевченка одним із перших виступив з ініціативою проведення в рамках культурного проекту «Україна-Італія: культурні діалоги без кордонів» благодійного концерту народних фольклорно-етнографічних колективів „Веснянка", „Роксоланія" та вернісажу відомого італійського художника Луіджи Чентра на підтримку онкохворих дітей. Картини художника будуть продані на благодійному аукціоні.

Концерт та відкриття вернісажу відбулись в головному корпусі Київського університету 16 червня 2006 року. У складі почесних гостей були маленькі пацієнти дитячого відділення Інституту онкології АМН України. Вони раділи кожному виступу, захоплено спостерігали за дійством на сцені та з цікавістю слухали виступ ректора університету Віктора Скопенка. Віктор Васильович підкреслив: “Я щасливий з того, що ми приєднуємось до всіх прогресивних ідей. Благородну справу роблять ті, хто не залишається байдужим до проблем дітей. Я зичу всім здоров’я, виростайте і вступайте в наш університет”.

З вітальним словом до присутніх звернувся й Луіджи Чентра. Він зізнався, що ніколи раніше не був в Україні, і зауважив: “Незважаючи на те, що я перший раз в Україні, мені тут подобається. Я знайшов багато цікавих речей, зокрема, таких як проект “Україна-Італія: культурні діалоги без кордонів”. І тому з радістю присутній і щасливий, що мене підтримали”. Луіджи Чентра подякував всім організаторам та ректору Київського університету. За його словами, Віктор Скопенко – це людина, яка поєднує корисне з приємним: освіту з вихованням.

Двадцять полотен Луіджи Чентра будуть передані Асоціації „ІТАЛІАМО” для організації благодійного аукціону в Україні у вересні 2006 року. А головний дитячий онколог України Григорій Климнюк зазначив: “…все, що робиться і все, що буде зібрано, потрібно не для розваг, а для життя”.

Несприятлива екологічна ситуація – одна із причин виникнення злоякісних новоутворень у дітей, більшість з яких вже народжуються з цим страшним діагнозом. Тільки за останнє десятиріччя кількість хворих дітей збільшилась на 40%. Щорічно в Україні діагностується понад 1500 випадків нововиявлених злоякісних утворень у дітей.
Чи виліковна хвороба на рак? Так, і особливо у дітей.
Українські спеціалісти – дитячі онкологи та гематологи, незважаючи на всі труднощі, досягли значних результатів – майже 75% видужувань після лейкемії та інших видів раку.

Проведення спільної культурної акції – виставки відомого італійського художника Луіджи Чентра та концерту народного фольклорно-етнографічного колективу „Веснянка” – це перший етап культурного проекту “Україна-Італія: культурні діалоги без кордонів”, який розробив Центр географічних та культурних досліджень Італії при географічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка у співпраці з Центром культурно-естетичного виховання КНУ.

Другий етап передбачає участь народного фольклорно-етнографічного колективу „Веснянка” у міжнародному фольклорному фестивалі „Терраностра” в Італії (м. Апіро – на запрошення культурно-фольклорної асоціації „Урбанітас” з 06 по 16 серпня 2006 р.) та проведення благодійних концертів колективу в Римі та регіоні Венето на підтримку українських дітей-сиріт (17, 18, 19 серпня 2006 р. – на запрошення Асоціації сприяння розвитку італійської мови, культури та науки в Україні „ІТАЛІАМО” і гуманітарних італійських асоціацій).

У рамках третього етапу проекту – проведення у вересні 2006 року благодійного концерту на підтримку дітей-сиріт в Україні за участю фольклорно-етнографічних колективів „Веснянка” (Україна) та „Урбанітас” (Італія) у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.


Прес-центр

фото Медіа центр Сutty Sark
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024