Новини

 

Китайські художники відвідали КНУ

03.06.2016
3 червня 2016 року КНУ імені Тараса Шевченка відвідала делегація відомих художників і каліграфів Китайської академії живопису та каліграфії на чолі з засновником китайського пейзажного живопису льоду і снігу, членом Китайської асоціації художників паном Юй Чжи Сюе. Візит відбувся у рамках міжнародного українсько-китайського проекту «Нев‘януча слава. Шана Тарасу Шевченку». Прийняв делегацію проректором з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Петро Бех.

Китайські митці прибули до КНУ з почесною місією подарувати Університету нову збірку поезії Тараса Шевченка китайською мовою у перекладі відомого літературознавця Ге Баоцюаня, до якої увійшло 139 поетичних текстів Кобзаря. Це перше видання українського класика в Китаї за часів незалежності України. Твори Шевченка перекладено в Китаї ще понад сто років тому, але нова збірка – чи не єдиний переклад саме з мови оригіналу.

Збірка відкривається «Заповітом» та складається з трьох розділів: перший – поезія 1837–1847 років, другий періоду заслання, третій – 1858–1861. Кожен розділ проілюстровано відповідним автопортретом Кобзаря.

Проректор КНУ Петро Бех, подякував за книги й зауважив, що, дізнавшись про мету візиту, університетська громада була дуже зворушена. «Це надзвичайно цінний подарунок для університету, що носить назву Тараса Шевченка. Дякую за те, що ви робите для нас, для популяризації української культури», – зазначив проректор та у свою чергу подарував членам делегації «Кобзар», виданий університетом до 200-річчя Шевченка.

«Тарас Шевченко – це не тільки слава України, а й дорогоцінна спадщина світової культури, що є невичерпним джерелом натхнення для нас, митців», – підкреслив Юй Чжи Сюе. Він, не приховуючи радості, розповів, що багато чув про наш університет. «Тарас Шевченко мріяв працювати тут, а я –побувати і моя мрія сьогодні здійснилася», – сказав Юй Чжи Сюе.














Тетяна Воротняк



Прес-центр


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024