Новини

 

Як вночі у бібліотеці Максимовича бар’єри руйнували

25.04.2016
Уперше в рамках VI Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» у Науковій бібліотеці імені М. Максимовича відбувся оригінальний захід «Ніч у бібліотеці». Книгозбірня перетворилася на культурну платформу, де можна було «помірятися» римами в поетичному батлі, зробити власноруч зі старої книги скетчбук, відвідати корисну лекцію молодого медика Олександри Бойко про похмілля, переглянути стрічки класиків світового кінематографу, стати чемпіоном у турнірі з настільних ігор і подискутувати з художником Стасом Лішанським.

На думку директора бібліотеки Олега Сербіна, організація подібних арт-подій – правильний підхід, який покликаний зберегти бібліотеку і стимулювати студентів її відвідувати, адже прикро бути свідком того, як храм книг поступово втрачає своїх відвідувачів.



Для українців подібні заходи – своєрідний експеримент, однак, за словами проректора з науково-педагогічної роботи Університету Володимира Бугрова, у Європі це нормальне явище. Бібліотеки там працюють цілодобово і без вихідних.



Організаторам ночі вдалося перетворити бібліотеку Максимовича на платформу для спілкування і саморозвитку, де мистецтво і наука гармонійно доповнили один одного. Скажімо, під час науково-популярної лекції про зародження всесвіту від фізика Андрія Філатова, слухачі і лектор розмовляли не лише на високоінтелектуальні теми, а й читали вірші і жартували. І це було ключовим, адже, як зауважив Андрій Філатов, про науку з людьми треба говорити людською мовою.



>Оскільки в нашій державі існують проблеми з фінансуванням науки, Андрій Філатов знайшов альтернативу цьому: «У мене була ідея влаштовувати науково-популярні лекції за участі двох лекторів. Перший лектор – своєрідний популяризатор науки, який би зміг доступно донести наукові терміни. А інший – вчений, який займається дослідженням тих чи інших питань. Такі зустрічі дозволили б людям розуміти, в якому напрямку рухається сучасна українська наука. Крім того, я б зробив ці лекції платними (символічна сума). Ці кошти могли б використати для своїх досліджень ті ж вчені. Це був би один із інструментів, який допоміг би суспільству фінансувати роботу науковців».

Студентка інституту журналістики Юлія Чужа, яка є однією з організаторів ночі, переконана, що саме такі заходи руйнують бар'єри між читачами і бібліотекою. Відвідини книгозбірні в нічну пору, розмальовування форзаців старих книг під чуттєвий супровід молодого київського гурту «За мить щастя», а також ігровий формат комунікації під час заходу – усе це успішно розвінчало міф про те, що в бібліотеці нудно і нецікаво.

Бібліотека Максимовича на шляху до оновлення. У майбутньому передбачається активний ребрединг закладу, створення фірмового стилю книгозбірні: буде новий логотип, а також планується оновлення офіційного сайту бібліотеки.

А Марина Петрушина, завідувачка відділу культурно-просвітницької роботи, пообіцяла, що ніч в бібліотеці стане традицією. Відтепер книгозбірня буде частіше запрошувати молодь на різноманітні мистецькі майстер-класи та дискусії. Крім того, восени працівники закладу планують провести для студентів цікавий квест.

Ольга Семиляк,
Фото - Максим Дмитров

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024