Новини

 

Успіхи молодих вчених КНУ

01.04.2016
Знаковою подією на факультеті радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем Університету стало нагородження нашої наукової молоді Премією імені Тараса Шевченка Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Про свої здобутки і про те, що їм передувало, а також про плани на майбутнє розповідають наші лауреати – студентка магістратури кафедри медичної радіофізики Вікторія Гайдар та аспірант кафедри електрофізики Іван Коломієць.

Розкажіть про свої досягнення, за які отримали високу нагороду?

Іван. Премію отримав як молодий учений за цикл наукових статей «Розв'язок оберненої задачі поляриметрії на основі диференціального методу Мюллера». У статтях описано метод, що дозволяє однозначно визначати анізотропні характеристики кристалічних середовищ та рідких кристалів. Результат є багаторічними зусиллями лабораторії лазерної поляриметрії. Дослідження з цього питання мають цілий ряд як фундаментальних, так і прикладних застосувань. Зокрема, отримані результати вже були успішно апробовані при дослідженні структурних змін у тканинах біологічних об'єктів, які знаходяться на різній стадії онкологічних захворювань. Такі дослідження є актуальними в сучасній медичній діагностиці. У рамках проведених досліджень також було запропоновано методику оцінки товщини рідких кристалів у поперечному перерізі. Їхні поляризаційні властивості широко застосовуються при побудові рідкокристалічних дисплеїв, а однорідність товщини в поперечному перерізі є однією з основних характеристик, що впливає на їхню на якість.

Вікторія. Я отримала Премію за наукову роботу «Автоматичне видалення артефактів електроенцефалограми. Класифікатор електроенцефалографічних даних». Наші наукові дослідження пов'язанні з розробкою систем автоматичного аналізу та класифікації електроенцефалографічних даних, зокрема для вирішення проблеми попереднього детектування епілептичних нападів. Упровадження даного класифікатора дасть можливість вирішити ряд практичних задач: оцінку роботи мозку в періоди перед, під час та після епілептичних нападів; оцінку характеру ступеня порушення головного мозку; локалізацію патологічних ділянок; відстеження ефективності дії лікарських засобів.

Як довго Ви йшли до цього результату?

Вікторія. Ми розпочали дослідження 1,5 роки назад. Це продовження моєї бакалаврської роботи. Я дуже вдячна своєму науковому керівникові Олександру Олександровичу Судакову та кафедрі медичної радіофізики факультету РЕКС за величезну підтримку та допомогу у проведенні досліджень, що увійшли до конкурсної роботи. Наразі ми співпрацюємо з Radon Institute for Computational and Applied Mathematics у Австрії та Інститутом Фізіології ім. О. О. Богомольця.

Іван. Упродовж семи років науковою роботою займався під керівництвом професора Сергія Миколайовича Савенкова. Саме у цей час я отримав унікальну можливість проводити не лише теоретичні, але й експериментальні дослідження. Також вважаю, що ключову роль у моїх наукових досягненнях відіграв і продовжує відігравати факультет, оскільки під час навчання ми разом із товаришами прослухали багато пізнавальних курсів, які дали необхідні знання для подальшої наукової роботи.

Які плани на майбутнє? Чи пов'язані вони з продовженням наукових пошуків?

Іван. Наукова робота затягує. Коли починаєш по-справжньому нею займатись, то, як правило, науковий інтерес тільки зростає, з’являється цілий ряд нових задач, які треба розв'язувати. Тому вважаю, що і надалі буду займатись наукою і сподіваюсь, що отримана премія була не останньою!

Вікторія. Наразі я планую вступ до аспірантури нашого факультету. Звичайно, продовжу займатися напрямком радіоелектроніки та робототехніки у рамках створеного разом зі студентами нашого факультету проекту UA – Robotics.

Бажаємо нашим молодим талантам ще більших звершень на такій складній, але, безперечно, цікавій науковій ниві. Так тримати!


Інтерв'ю підготувала Олена Оберемок

P. S. Коли новина готувалася до опублікування, стало відомо, що Іван Коломієць успішно захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук. Вітаємо!

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024