Новини

 

Географи відзначили Всесвітній день водних ресурсів

23.03.2016
22 березня 2016 на географічному факультеті КНУ відбувся круглий стіл, присвячений Всесвітньому дню води. У заході взяли участь керівники та фахівці Мінприроди, Держводагентства, Держрибагентства, Держекоінспекції, Укргідрометцентру, науковці, студенти, школярі, представники водогосподарських організацій, експерти.

Відкрив засідання декан географічного факультету Ярослав Олійник. Він передав вітання учасникам від ректора університету академіка НАН України Леоніда Губерського, підкреслив важливість проблем водних ресурсів в світі і в Україні.

З вітальним словом до присутніх звернулися в. о. міністра екології та природних ресурсів Ганна Вронська та виконувач обов’язків голови Держводагентства Ірина Овчаренко. У своєму виступі Ганна Вронська наголосила на тому, що проблеми раціонального використання, охорони та відтворення водних ресурсів надзвичайно актуальні сьогодні для нашої держави, тому необхідно здійснювати заходи щодо популяризації вітчизняного та міжнародного досвіду з управління водними ресурсами країни серед населення і особливо серед молодого покоління. Вона закликала молодь активно долучатися до співпраці у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Ірина Овчаренко акцентувала увагу на практичних аспектах функціонування водогосподарсько-меліоративного комплексу України, зокрема щодо вжиття заходів гарантованого забезпечення населення та галузей економіки водними ресурсами належної якості та у необхідній кількості.

Представники професорсько-викладацького складу КНУ імені Тараса Шевченка та Вінницького національного технічного університету порушили питання типології поверхневих водних об’єктів за розміром (досвід застосування в Україні), процесів переформування берегів дніпровських водосховищ, пріоритетних напрямків розвитку електронного кадастру водних ресурсів України.

Учасники круглого столу звернули увагу на такі важливі проблеми, як використання ГІС технологій у роботі Дніпровського басейнового управління водних ресурсів; відновлення витоків річок та природних джерел; маловоддя 2015 року: причини, перебіг та можливі наслідки; сучасні підходи та інструменти забезпечення якості питної води: досвід роботи Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86».

Доповіді експертів проекту ЄС щодо апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього природного середовища викликали неабиякий відгук серед представників молодого покоління. Аспіранти та студенти жваво долучилися до обговорення порушених проблем у цій сфері, засвідчивши безпосередній інтерес до євроінтеграційних процесів.

Учнями, які є членами «Київської Малої академії наук учнівської молоді», та аспірантами Національного університету водного господарства та природокористування було представлено власні дослідження зі збереження екологічно чистого стану водних ресурсів для створення безпечних умов життєдіяльності населення. Це проблеми малих річок Київської області на прикладі басейну річки Ірпінь; міфічні озера Східної Європи; удосконалення системи управління пропуском паводків у межах Прикарпатського регіону та ін.

На завершення представники органів влади закликали молодь до роботи у водогосподарській галузі аби долучитися до спільного вирішення водних проблем, адже майбутнє водних ресурсів знаходиться саме в їхніх руках.









Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024