Новини

 

Круглий стіл до 170-річчя Кирило-Мефодіївського братства

21.03.2016
За ініціативи кафедри історії української літератури та шевченкознавства 17 березня в Інституті філології відбувся круглий стіл з нагоди 170-річчя заснування Кирило-Мефодіївського братства.

37902


Завідувач кафедри, проф. Оксана Сліпушко розповіла про тогочасну світову тенденцію виникнення подібних товариств: «Почалося все з ініціативи італійського діяча Джузеппе Мадзіні, який створив організацію «Молода Італія». Далі утворювалися «Молода Німеччина», «Молода Швейцарія». Україна ж відгукнулася Кирило-Мефодіївським братством».

37902


На захід було запрошено людину, яка століттям пізніше виборювала незалежність країни і очолила Народний Рух України, - Івана Драча. Він акцентував на важливості обговорення у стінах Інституту філології діяльності кирило-мефодіївців.

37902


Доц. Світлана Задорожна нагадала присутнім про учасників Кирило-Мефодіївського братства, аристократів духу, які залишили нам, нащадкам, важливе послання: «Пізнайте істину й істина спасе вас». Вона поставила запитання для роздумів, - чому сьогодні не втілився у життя цей головний меседж Товариства. Вона назвала складові, що духовно об’єднують народ: освіта, просвіта, культура й історична пам’ять. Світлана Володимирівна нагадала про те, як Шевченко займався просвітництвом, передавав книги школам до останніх своїх днів.

На ключових моментах програмних документів Товариства і варіюванні його назв зупинився детальніше студент історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, магістрант Андрій Петровський.

На засідання було запрошено також Надію Орлову, завідувача літературно-меморіального музею-будинку Тараса Шевченка, яка розповіла про київські адреси кирило-мефодіївців. Вона підготувала презентацію з архівними фото вулиць, будинків тодішнього Києва, пояснювала їх місцезнаходження у сучасному місті.

Відомий політолог, духовний провідник, учасник всіх українських революцій Олесь Доній говорив про діяльність кирило-мефодіївців з проекцією у сьогодення. Зокрема розповів про літературно-музичний фестиваль «Дорога на Схід», організований МО «Остання барикада», де Олесь Доній є головою. У фестивалі візьмуть участь 39 осіб серед яких музиканти, літератори, громадські активісти. Вони їхатимуть у міста східної частини України з просвітницькою метою, як, підкреслив Олесь Доній, «колись робив Шевченко».

У своєму виступі він, випускник історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, зупинився на міфі й реальності, розповів як вперше мав можливість прочитати «Книгу буття українського народу» на другому курсі в умовному самвидаві. Студенти запитали: «Міф – добре чи погано? Адже з одного боку міф позбавляє об’єктивності, а з другого – надихає». На це спікер відповів порівнянням міфу із закоханістю і порадив учитися європейському практицизму. «Українці багато в чому унікальні. Дисиденство - тяга до справедливості і, безперечно, одна зі складових дисидентського руху – кирило-мефодіївці», - сказав Олесь Доній.

37902


На завершення круглого столу студенти зачитали відозви від Пантелеймона Куліша «Зазивний лист до української інтелігенції» та Миколи Костомарова «Брати українці!»

Дорошенко Каріна, фото – Валерій Попов


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024