Новини

 

Інноваційна спеціалізація кафедри історії та стилістики української мови

17.02.2016
З 2016 р. на базі кафедри історії та стилістики української мови Київського університету почне здійснюватися підготовка судових лінгвістів-експертів. Ідея створення інноваційної в Україні спеціалізації «Лінгвістична експертиза» належить проф. Л. І. Шевченко.




Передумов до створення першої в Україні спеціалізації «Лінгвістична експертиза» було кілька.

По-перше, на кафедрі історії та стилістики української мови сформовано необхідну наукову базу для компетенції в сфері лінгвістичної експертології та юрислінгвістики – створено загальні та спеціалізовані юридичні словники за загальною редакцією Заслуженого діяча науки і техніки України, завідувача кафедри історії та стилістики української мови, докторафілолологічних наук, професора Л. І. Шевченко та завідувача кафедри порівняльного і європейського права, доктора юридичних наук, професора, академіка В. І. Муравйова («Англо-український юридичний словник», «Новий українсько-англійський юридичний словник», «Англо-український словник міжнародного, порівняльного і європейського права» та ін.).

По-друге, на кафедрі підготовлено дисертації зісвітової юрислінгвістики (зокрема, дослідницею з Польщі М.-Б. Вербенєц), опубліковано численні наукові праці та експертні висновки з цієї проблематики.

2014 року за ініціативи Л. І. Шевченко та за підтримки керівництва Київського університету й Інституту філології для магістрів першого року навчання спеціальності «Українська мова та література, іноземна мова» був введений та успішно прочитаний річний факультатив «Лінгвістична експертиза». Минулого року проф. Л. І. Шевченко та доц. Д. Ю. Сизонов випустили коментовану програму і методичні рекомендації факультативу, що, безумовно, допомогло студентам фахово осягнути практику написання лінгвістичних експертиз.

У 2015 році під науковим керівництвом проф. Л. І Шевченко. був виданий перший в Україні словник «Юрислінгвістика» (колектив авторів – Л. Шевченко, Д. Дергач, Д. Сизонов, І. Шматко).
).


Дмитро СИЗОНОВ,
доцент кафедри історії та стилістики української мови

Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024