Новини

 

КНУ допоможе Туреччині підготувати фахівців з ядерної енергетики

10.02.2016
9 лютого з ініціативи ректора КНУ імені Тараса Шевченка академіка Леоніда Губерського університет відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні Йонет Джан Тезель. Приводом для зустрічі став лист Надзвичайного і Повноважного Посла України в Турецькій Республіці Сергія Корсунського ректору Університету з пропозицією про налагодження співпраці з підготовки для Туреччини кадрів у сфері атомної енергетики, що її активно розвиває ця країна.

Протягом найближчих 10 років уряд Турецької Республіки планує збудувати три АЕС. Наразі питання підготовки кадрів для турецької галузі атомної енергетики залишається невирішеним. В цьому контексті йдеться про залучення, зокрема, КНУ до програми розвитку цієї галузі.

Існують всі передумови для розвитку співпраці за такими напрямками як створення відповідних кафедр у ВНЗ Туреччини, забезпечення методологічної бази викладання спеціалізованих курсів, проведення семінарів, курсів підвищення кваліфікації для професорсько-викладацького складу; створення магістерських програм, аспірантури/докторантури/Інститутів післядипломної освіти; можливість короткострокових та довгострокових відряджень українських фахівців для викладання спеціалізованих курсів у турецьких ВНЗ; запровадження програм з обміну викладачами/студентами; стажування турецьких студентів в Україні на відповідних факультетах та в центрах ядерних досліджень; проведення спільних конференцій, семінарів, літніх шкіл, досліджень, а також можливість отримання подвійних дипломів партнерських університетів двох країн після проходження студентами теоретичних та практичних курсів тощо.

Ректор Леонід Губерський запевнив дипломатичних представників Турецької Республіки, що КНУ імені Тараса Шевченка має необхідний потенціал і готовий до такої співпраці. Він із задоволенням надасть дружній країні освітню допомогу. Ректор наголосив, що необхідно оперативно перевести пропозиції у робочий формат, визначитися з термінами і конкретними завданнями. І ця діяльність вже розпочалася.

У зустрічі взяли участь і висловили свої пропозиції проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв»язки) Петро Бех, проректор з наукової роботи Віктор Мартинюк, декан фізичного факультету Микола Макарець, професор кафедри ядерної фізики Володимир Аушев. Зокрема, професор М. Макарець зазначив, що фізичний факультет має і необхідні кадри, і багаторічний досвід з підготовки фахівців у галузі ядерної фізики, зокрема, ядерної енергетики, ядерної безпеки електростанцій, неруйнівному контролі їх установок, фізиці ядерних реакторів, розрахунках на міцність та іншої проблематики.

На зустрічі був також присутній другий секретар Посольства Турецької Республіки в Україні Онур Демір Баш.











Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024