Новини

 

Їх було 300

29.01.2016
У січні 1918 року УНР опинилася у фактичному стані війни із Радянською Росією, яка не змогла змиритися з існуванням самостійної України.

"Записуйтесь до „Куреня Січових Стрільців“, який формується зі студентів Університету святого Володимира та Українського Народного Університету, звідки, мабуть, ми будемо розподілені серед декотрих українських військових частин, для піднесення культурно-національної свідомості та відваги…" (звернення «До українського студентства», з газет)


Леонід Перфецький, "Бій під Крутами"

Їх було триста студентів та гімназистів проти чотиритисячної армії Муравйова. 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути (невеликого, але одного з найважливіших вузлів оборони Києва) студентський курінь відбивав більшовицьку атаку. Частина юнаків полягла на полі бою, 36 із них потрапили до більшовицького полону. Більшість розстріляли, але сімох поранених студентів врятували залізничники, переконавши радянських командирів у тому, що схоплені є дітьми залізничників, котрі симпатизують радянській владі, і їх відправили до Харкова на лікування. Після укладення Брестського миру спеціальна місія виїхала на місце бою під Крутами та доставила тіла полеглих хлопців, щоб перепоховати їх на Аскольдовій могилі. Серед перепохованих там — 6 студентів Київського університету св. Володимира. Сьогодні, у 98 річницю трагедії університет вшанував пам’ять полеглих, поклавши квіти до Пам’ятного хреста на Аскольдовій могилі.








Фото Валерія Попова, прес-центр ІФ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024