Новини

 

“Тарас Шевченко: контекст європейський і національний”

13.03.2006
Під такою назвою відбулась Всеукраїнська наукова конференція, присвячена 192 річниці від дня народження великого українського поета Тараса Шевченка 10 березня 2006 року в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Відкрив конференцію директор Інституту філології Григорій Семенюк. Він зазначив, що скільки б не вивчали Шевченка, скільки б його не читали, ми завжди відкриватимемо для себе щось нове.
“Ми цей день присвячуємо науковим читанням, науковим доповідям. Частина з них прозвучить у нас на пленарному засіданні, а решта – на секційних засіданнях”, – зауважив Григорій Фокович.

Першим виступив Дмитро Наливайко, член-кореспондент НАН України, доктор філологічних наук, професор Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України з доповіддю “Т. Шевченко. Романтизм. Націоналізм”. Академік підкреслив, що темою доповіді обрав проблему, яка належить до найактуальніших, але поки що не розробляється з належною ґрунтовністю у нашій науці.

Після пленарного засідання відбулося відкриття виставки відомої художниці Марти Тимченко. Тож всі учасники конференції мали можливість побачити неперевершені твори мистецтва талановитої художниці. Щоправда презентовано тут лише маленьку частину її багаторічної праці.

Далі робота конференція продовжилась у шести секціях: літературознавство; Шевченко та історико-літературна динаміка; рецепція творчості, компаративістика; мовознавство, проблеми перекладу; Шевченко і слов’янські культури; Шевченкіана кафедри іспанської та італійської філології.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024