Новини

 

IV Міжнародна конференція «Європейська інтеграція вищої освіти України в контексті Болонського процесу»

10.11.2015
10 листопада у КНУ імені Тараса Шевченка працювала IV Міжнародна конференція «Європейська інтеграція вищої освіти України в контексті Болонського процесу». Учасників із 6 країн світу (серед яких представники Великої Британії, Німеччини, Литви, Іспанії та Ізраїлю) та понад 20 міст України привітали ректор КНУ Леонід Губерський, голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич, Перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун, Президент НАПН України Василь Кремень.






На секції «Автономія та відповідальність університетів. Забезпечення якості вищої освіти» Інна Совсун виступила з доповіддю, у якій нагадала про низку реформ Міністерства освіти і науки, спрямованих на підвищення якості освіти та зміцнення незалежності українських вишів, та розповіла про заплановані нововведення.
). Вона набирає чинності з січня 2016 року і надає право університетам і закладам профтехосвіти витрачати кошти на забезпечення навчального процесу чи оновлення матеріально-технічної бази без погодження з Казначейством, своєчасно здійснювати необхідні платежі і, загалом, більш раціонально розподіляти свої фінанси. Відтепер університети, отримавши державне фінансування чи гроші від контрактників, самі вирішуватимуть, на що їх спрямувати у першу чергу. Постанова №657 містить запобіжники від фінансових маніпуляцій і чітко вказує на необхідність звітування про вже витрачені кошти згідно з Бюджетним кодексом. Окрім того, вищі навчальні заклади зобов’язані оприлюднювати фінансову звітність на своєму сайті, хоча не всі з них дотримуються цієї вимоги.
). Воно розширює та спрощує можливості академічних обмінів для викладачів та студентів, а також закріплює соціальні гарантії. Пропонуємо ознайомитися з інфографікою:http://www.mon.gov.ua/content/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/2015/08/31/education-reform-01.pdf

Серед кроків, які позитивно вплинуть на систему вищої освіти в Україні, Інна Совсун також назвала укрупнення спеціальностей на бакалавраті (замість 160 їх стало 110), зменшення кількості предметів на семестр (тепер їх може бути не більше ніж 8) та зменшення кількості академгодин для викладачів (із 900 на рік їх стало 600).





Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024