Новини

 

Сумуємо...

12.10.2015



12 жовтня 2015 року, на 77 році життя перестало битися серце доктора біологічних наук, професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Бориса Олександровича Цудзевича.

Б.О. Цудзевич майже 50 років працював у Київському університеті, пройшов шлях від асистента до професора Навчально-наукового центру «Інститут біології». Його наукові дослідження були спрямовані на вивчення впливу іонізуючої радіації на організм людини й тварини, пошук високоефективних антипроменевих засобів. З перших днів аварії на ЧАЕС він брав участь у ліквідації її наслідків, використовуючи для підвищення загальної радіорезистентності працівників ЧАЕС винайдений ним препарат МІГІ-К.

Борис Олександрович підготував сотні кваліфікованих фахівців, у тому числі 8 кандидатів і 5 докторів біологічних наук.

Нагороджений орденом "За заслуги" ІІІ ст., лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Премії імені Тараса Шевченка КНУ імені Тараса Шевченка, Першої премії Євразійської Асоціації університетів, відзнаки Ярослава Мудрого в галузі науки і техніки. Нагороджений Пам'ятним знаком НАПН "Ушинський К.Д.". Має почесне звання "Заслужений професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка", ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС.

Борис Олександрович упродовж багатьох років вів значну громадську роботу, був головою ветеранського осередку біологів, очолював Раду ветеранів війни і праці університету. Він організовував заходи із вшанування пам’яті героїв, пропагував здоровий спосіб життя та надавав соціально-психологічну підтримку ветеранам, заслужено користувався повагою співробітників та студентів. До останнього дня сумлінно й наполегливо віддавав себе улюбленій справі на благо університету та України.

Усі, хто мав честь знати Бориса Олександровича, цінували його демократичність, чуйність та витримку, увагу до людей та небайдужість. Він був дипломатичним у стосунках і наполегливим у науці…

Висловлюючи глибоке співчуття родині, учням, друзям-ветеранам, колегам, ми збережемо світлу пам’ять навічно...

Адміністрація КНУ імені Тараса Шевченка,
Рада ветеранів війни і праці,
Первинна профспілкова організація,
Студентський парламент

Секретар Ради ветеранів війни і праці Вікторія Недзельська



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024