Новини

 

Перший ректор повернувся у стіни Університету

15.09.2015
18 жовтня 1834 року на посаді першого ректора Київського університету Святого Володимира наказом імператора Миколи І було затверджено 30-річного професора ботаніки Московського університету, історика, фольклориста, видатного вченого-енциклопедиста Михайла Максимовича. Ректором він пробув лише трохи більше року, оскільки не дотримувався ідеологічного курсу імперії

«За життя я здобув славу, визнання, забуття і великий живий смуток, проте не залишало мене не на мить, тепер на цьому вільному світі, що для мене ближче мій внутрішній потаєного серця чоловік. Моїми друзями були Олександр Пушкін і Кіндрат Рилєєв, Михайло Погодін, але найближчий серцю і душі моїй товариш і братчик Тарас» — ці слова належать одному з останніх енциклопедистів епохи, першому ректорові Київського університету Святого Володимира Михайлу Максимовичу.

15 вересня 2015 року, у 211-й День народження першого і наймолодшого ректора нашого університету, погруддя Михайла Максимовича авторства скульпторів Олександра і Максима Рачковських встановили у внутрішньому дворику Червоного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка. На відкриття зібралася велика університетська громада. Вступним слово урочистості відкрив ректор КНУ академік Леонід Губерський. Відбувся обряд освячення пам’ятника. Його провів Патріарший намісник, митрополит Епіфаній. Яскраві промови виголосили на святі письменники і діячі культури: Дмитро Павличко, Іван Драч, Микола Жулинський,Іван Наєнко, декан історичного факультету Іван Патриляк. Треба наголосити, що погруддя Михайла Максимовича було споруджено коштом члена-кореспондента НАНУ Станіслава Довгого.


















Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024