Новини

 

Літня школа в Університеті Тарту (Естонія)

26.08.2015
Цьогорічна літня школа в Університеті Тарту (Естонія) об’єднала 30 учасників з України, а також близько 20 студентів та аспірантів з університетів Естонії. Протягом тижня (з 17 по 23 серпня) учасники вивчали перспективи демократії, стабільності та європеїзації в Україні на балтійському досвіді. КНУ імені Тараса Шевченка представляли Ангела Бочі (економічний факультет), Вікторія Барбанюк та Георгій Бокучава (Інститут міжнародних відносин), Альона Казанцева та Михайло Кормило (юридичний факультет). Школа була організована Центром досліджень ЄС та Росії за підтримки Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

До програми Літньої школи входили лекції, практичні заняття, навчальні візити до органів влади та недержавних інституцій, зустрічі з політиками та громадськими активістами. Учасники ознайомилися з досвідом Балтійських країн, пов’язаним із процесами державотворення, переходу до демократичних цінностей у посткомуністичний період, європейської інтеграції та впровадження електронного урядування; обговорили питання формування колективної пам’яті та здійснення перехідного правосуддя; розглянути фактори, що впливають на внутрішню та міжнародну стабільність у пострадянському просторі з особливим акцентом на політику Російської Федерації.

Насиченою була і позалекційна програма: перегляд документальних та художніх фільмів про події Співочої революції, депортацію естонців до Сибіру під час радянської окупації, події в Грузії 1992 року; відвідування музеїв та культурних центрів. Окрім цікавих і відвертих обговорень, українські студенти та аспіранти мали змогу ознайомитися з культурою та традиціями Естонії – відвідати старовинні історичні та архітектурні пам’ятки Тарту та Таллінна, скуштувати традиційні страви середньовічного міста.

Літня школа стала для учасників унікальною можливістю для обміну думками щодо поточної ситуації в Україні та пошуку можливих шляхів виходу з кризи з урахуванням досвіду країн Балтії.








Альона Казанцева,
аспірантка юридичного факультету



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024