Новини

 

Комісар з питань зовнішніх зв’язків Європейської комісії Крістофер Паттен прочитав лекцію студентам

11.11.2003

Крістофер Франсес Паттен народився в 1944 році. Закінчив Оксфордський університет за фахом - сучасна історія. В 1965 році виграв стипендію для навчання в США. В 1966 році вступив до відділу досліджень консервативної партії. З 1974 до 1979 року був керівником дослідного управління консервативної партії. В червні 1983 року - призначений парламентським віце-міністром Департаменту Північної Ірландії. З вересня 1985 році – міністр Департаменту науки і освіти. У вересні 1985 року був призначений міністром розвитку закордонних справ у Департаменті закордонних справ співдружності. В липні 1989 року - міністр з питань довкілля, листопад 1990 року, канцлер графства Ланкастер і головуючий консервативної партії.

З 1992 по 1997 роки пан Паттен призначений правителем Гонконгу. В 1999 року він головуючий незалежної комісії з питань політики у Північній Ірландії та призначений європейським комісаром з зовнішніх зв’язків. Має велику кількість почесних ступенів і є почесним членом королівської колегії терапевтів в Еденбурзі і почесний член Баліольської колегії в Оксфорді. Канцлер університету Ньюкасл та Оксфордського університету.


10 листопада 2003 року до Київського національного університету імені Тараса Шевченка завітав Комісар Крістофер Паттен. Пан Паттен виступив перед студентами із лекцією на тему “Зовнішня політика Європейського Союзу”.

Зокрема наголосив, що ініціатива “Ширша Європа”, запроваджена Європейською Комісією в березні 2003 року, пропонує амбіційні та реалістичні умови для зміцнення стратегічного партнерства ЄС – Україна, що дозволить нашій країні отримати повну вигоду від розширення ЄС.

Нові напрямки, що пропонуються для співпраці “Широкою Європою” включають перспективу майбутньої поступової інтеграції у внутрішній ринок ЄС, що налічує 450 мільйонів споживачів та доступ до чотирьох свобод (вільного руху товарів, послуг, капіталу та людей).

Крістофер Паттен підкреслив, що ЄС приділяє велику увагу питанню ядерної безпеки, зокрема завершенню будівництва другого блоку Хмельницької (К2) та четвертого блоку Рівненської (R4) атомних станцій. Він нагадав про готовність Комісії допомагати Україні в цій галузі.

Наталія Годун
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024