Новини

 

Тарас Шевченко – геній усього світу (до дня перепоховання його праху)

19.05.2015
До Дня перепоховання Тараса Шевченка кафедра історії української літератури і шевченкознавства та Всеукраїнський навчально-науковий центр шевченкознавства Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка організували перегляд фільму «Експедиція» Костянтина Коновалова та творчу зустріч із кінорежисером з метою вшанування пам’яті Великого Кобзаря.

18 травня студенти-філологи переглянули фільм «Експедиція» та поспілкувалися з Костянтином Коноваловим, режисером, сценаристом («Той Хто Пройшов Крізь Вогонь», «Полювання на Вервольфа», «Альпініст», «Не намагайтесь зрозуміти жінку»), автором роману про Тараса Шевченка «Художник». На зустріч також був запрошений український письменник, поет, перекладач, громадський діяч, член НАН України, голова Українського фонду культури Борис Олійник, який у фільмі Костянтина Коновалова виступив у ролі коментатора.

Документальну драму «Експедиція» Костянтин Коновалов зняв за написаною спільно з Денисом Замрієм кіноповістю «Художник» до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. «Це суто український продукт. Актори, локація (Крим), композитор – все українське, рідне. Відзнятий мною фільм створено на замовлення держави, – розповідає пан Костянтин. – Аби відтворити легендарну подорож Тараса Шевченка Аральським морем, довго вивчав документальні матеріали. Хотілося, щоб дух епохи передавався з історичних місць та джерел. Факти про життєпис Шевченка брав з інтернету, де наразі викладено багато відсканованих документів із допитів Тараса, мемуарів, листів. Звертався також до Дмитра Стуса, аби він дозволив користуватися деякими матеріалами з Національного музею Тараса Шевченка».

В основу документальної кінострічки покладено 1848 рік. Розпочинається фільм з того, що в подорож Аральським морем виходить шхуна «Святий Костянтин». На борту цієї шхуни – український поет, петербурзький художник, засланий бунтівник Тарас Шевченко. Спостерігаючи за етапами експедиції, ми знайомимося з документами епохи, слухаємо коментарі трьох експертів –шевченкознавця, директора Інституту літератури НАН України акад. Миколу Жулинського, письменника Бориса Олійника та художника-графіка Василя Перевальського, занурюємося в атмосферу епохи ХІХ сторіччя.

«Тарас Шевченко – це рятівник українців. Нам пощастило з ним. Дякуючи Шевченку, ми відстоюємо свою національну ідентичність та гідність. Хоча стосовно Тараса ходять різні легенди. Проте з першого погляду видно, що він – не простак, а інтелігент не першого покоління. Тарас Шевченко знав більше, ніж сьогоднішній академік. Його рано визнав світ, бо морально-етичнаконцепція нашого Генія властива не лише українцям, а й людству усього світу», – говорить Борис Олійник на зустрічі зі студентами.

У фільмі гармонійно поєднано документальність та художність. Зокрема ми дізнаємося, що експедиція Аральським морем – це наукова подорож дослідження островів. Малюнки, створені Тарасом Шевченком, цінні, бо по них можна вивчати ґрунти, природу.

«Костянтин Коновалов написав чимало сценаріїв до фільмів. Всі вони відомі і високо оцінені кінокритиками та глядачами – зазначила завідувач кафедри історії української літератури та шевченкознавства Оксана Сліпушко. – Документальна драма «Експедиція» також йде світом та поступово знаходить свого іноземного глядача, адже кінострічка вже була презентована в Казахстані, Болгарії, а це є свідчення того, що Тарас Шевченко є не лише українським, а й Генієм усього світу».







Олександра Касьянова, прес-центр ІФ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024