Новини

 

Ректору Київського університету виповнилось 70 років

20.12.2005
Віктору Скопенку, ректору Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктору хімічних наук, професору, академіку НАН та АПН України, заслуженому діячу науки і техніки України, Герою України виповнилося 70 років.
(Народився Віктор Васильович Скопенко 18 грудня 1935 року у м. Новгородка Кіровоградської області в родині вчителів. Після закінчення середньої школи Віктор Скопенко у 1953 році вступив на хімічний факультет Київського університету. З того часу все його життя пов’язане з цим вищим навчальним закладом. Віктор Васильович спеціалізувався на кафедрі неорганічної хімії під керівництвом професора Андрія Матвійовича Голуба, який допоміг йому стати справжнім хіміком-неорганіком. Закінчивши університет, він навчався в аспірантурі, а в 1962 році успішно захистив кандидатську дисертацію на тему “Селеноціанатні комплекси деяких металів”. Працював асистентом, старшим викладачем, доцентом кафедри неорганічної хімії. В 1970 році захистив докторську дисертацію “Селеноціанати металів та їх властивості”. У 1972р. став професором, з 1975р. по 1985р. був проректором з навчальної роботи та першим проректором Київського університету. У 1985 році обраний ректором Київського національного університету імені Тараса Шевченка, який очолює понад двадцяти років).

Під час святкової церемонії з нагоди 70-ліття ректора, яка відбулася 19 грудня цього року в актовій залі головного корпусу Київського університету, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин слушно зауважив: “Коли ми говоримо про університет – маємо на увазі Віктора Скопенка, коли ми говоримо про Віктора Скопенка – маємо на увазі університет”. Володимир Литвин зазначив, що ювілей академіка Віктора Скопенка – це знакова подія для всіх загалом, свято для тих, хто вчить і хто вчиться. Голова Верховної Ради України передав ювіляру вітання від Президента України, вручив Почесну грамоту Кабінету Міністрів України і побажав впевнено тримати університетський штурвал, адже Київський національний університет імені Тараса Шевченка є вогнищем культури, науки, розуму і дає путівку в життя багатьом тисячам молодих українців.

На початку урочистостей ведуча Тамара Стратієнко розповіла про батьків Віктора Скопенка – Галину Митрофанівну і Василя Федоровича Скопенків. У пам’ять про них прозвучали пісні “Дивлюсь я на небо” у виконанні народного артиста України Володимира Гришка та “Два кольори”, яку виконали начальник Управління міжнародних зв’язків професор Петро Бех та проректор по міжнародним зв’язкам Київського національного аграрного університету професор Віктор Каленський. Також було продемонстровано фільм, в якому проілюстровані найголовніші етапи життя і діяльності Віктора Васильовича.

Привітав ректора й Міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко і нагородив Віктора Скопенка нагрудним знаком “За наукові досягнення”. Золоту Зірку “Честь і Достоїнство” ювіляру вручив Ігор Данилов, голова Міжнародного комітету із захисту прав людини. Від імені всього університетського колективу Віктора Васильовича вітав голова профспілкової організації університету Володимир Цвих.

Усім, хто знає історію Київського університету, відомо, що з часу свого заснування і до 1919 року він носив ім’я великого князя – Святого Володимира. Тож, мабуть, знаковим є те, що ректор, який двадцять років очолює цей університет, нагороджений Орденом Святого Володимира І ступеня. Отримав цю нагороду Віктор Скопенко з рук Святійшого Патріарха Київського і Всієї Руси-України Філарета.

Не обійшлося й без музичних дарунків. Величезний букет, складений з пісень, танців, маленьких театральних дійств, подарували улюбленому ректору студенти різних факультетів та інститутів, вокально-хореографічний університетський ансамбль “Шумка”, народний ансамбль української народної музики “Роксоланія" та фольклорно-етнографічний ансамбль “Веснянка”.
Наприкінці концерту Віктор Васильович сердечно всім подякував, запевнив, що від добрих слів, які пролунали, не зазнається і пообіцяв разом з університетським колективом й надалі працюватиме на благо української держави.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024