Новини

 

Відбулась конференція присвячена презентації книги “Червоне століття” Мирослава Поповича

09.12.2005
Читацька конференція, присвячена книзі академіка НАН України, директора Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України Мирослава Володимировича Поповича “Червоне століття” відбулась 9 грудня цього року на філософському факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Завжди будь яке дослідження книги – це діалог з нею. А студентам Київського університету дев’ятого грудня випала нагода розширити межі цього діалогу до безпосереднього діалогу з автором. Мирослав Попович був присутній на конференції і розповів студентам та викладачам про ті проблеми, які порушуються в книзі та про процес її написання. “На жаль, я не встиг використати всі матеріали. До книги не ввійшло чимало цікавих фактів, які з’являлися по ходу написання”, - з гіркотою зазначає автор і додає: “Але я вдячний долі, що побачив і такий недосконалий варіант”. Від себе додам, що “недосконалий варіант” – книга на 887 сторінок.

Книга “Червоне століття” – спроба нового жанру філософії історії за аналогією з тим, як пишеться філософія науки чи філософія мистецтва. “Цікаве видання тим, що в ньому вперше в Україні піднімається проблема етичного дослідження історії”, - зауважив Сергій Руденко, аспірант філософського факультету. В основу книги покладені матеріали історії європейської цивілізації ХХ століття, насамперед того регіону, який був охоплений комуністичним тоталітаризмом. У книзі розглянуто найбільші таємниці минулого століття не стільки у важливих деталях подій, історичній інтризі та прихованих стратегіях боротьби могутніх політичних сил, скільки у правильному тлумаченні сенсу історичних.

Мирослав Попович у вступі до своєї книги підкреслює: “Книжка писалася про ХХ століття. Її назва не означає, що минуле століття було червоним; воно було дуже різнобарвним, а закінчилося взагалі надзвичайною строкатістю. Я писав цю книжку про червоне століття, бо для нас воно було головним чином таким. Для мене, як автора, це століття – то моє життя”. Він переконаний, що конкретні обставини його часу будуть такими ж цікавими для тих, хто входить в нове століття і тисячоліття молодим. Бо книжка “Червоне століття” про історичні смисли, тобто, у кінцевому підсумку про добро і зло.


Тетяна Воротняк, Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024