Новини

 

У КНУ пройшла Всеукраїнська олімпіада з астрономії

22.04.2015
Цього року навесні відбулася дев’ята Всеукраїнська студентська олімпіада з астрономії та астрофізики. Сама Олімпіада традиційно проходить на базі кафедри астрономії та фізики космосу Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


До участі в Олімпіаді запрошуються студенти молодших курсів та школярі старших класів, головний критерій відбору – захоплення астрономією. Сам захід проходить у декілька етапів. Перший, заочний етап – Інтернет-тур, коли учасникам пропонуються завдання, що треба виконати дистанційно, і надіслати свій варіант розв’язання журі. До другого етапу – регіонального, запрошуються усі бажаючі, незалежно від участі в Інтернет-турі. Регіональний етап проводиться на базі класичних університетів у Києві, Львові, Одесі та Харкові. Цього року у дев’ятій Всеукраїнської студентської олімпіаді з астрономії та астрофізики загалом взяли участь близько ста студентів та школярів старших класів з різних регіонів України. До фінального, всеукраїнського етапу були запрошені 32 переможці зональних етапів та Інтернет-туру.


Всеукраїнський етап студентської олімпіади з астрономії та астрофізики проходив з 6 по 10 квітня 2015 року на фізичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. В журі входили провідні науковці Астрономічної обсерваторії та викладачі КНУ імені Тараса Шевченка, Львівського національного університету імені Івана Франка, Миколаївського національного університету ім. В.О.Сухомлинського та Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна. Всеукраїнський етап складався з трьох турів: короткого теоретичного, теоретичного та експериментального, в яких учасники мали показати рівень уміння розв’язувати задачі та виконувати практичні завдання з астрономії та астрофізики.


За результатами змагань перше місце виборов студент 1 курсу Одеського національного університету імені І.І.Мечникова Бобров Олег Андрійович. Друге місце дісталося учениці львівського фізико-математичного ліцею Бажан Наталія Володимирівні, учню Українського фізико-математичного ліцею КНУ імені Тараса Шевченка Вертелецькому Владиславу Юрійовичу та учню київської школи Орлову Владиславу Сергійовичу. Трете місце у студентки 1 курсу Львівського національного університету імені І.Франка Романюк Ольги Андріївни, студента 1 курсу КНУ Плотка Павла Павловича та київського школяра Дашка Андрія В’ячеславовича.



Переможці Всеукраїнської Олімпіади з астрономії та астрофізики традиційно запрошені до участі у Міжнародній Олімпіаді з астрономії та астрофізики. Цього року вона відбудеться у м. Семаранг (Індонезія), на жаль фінансування цього заходу не включене до бюджету Міністерства освіти та науки. Минулого року команда від України брала участь у Міжнародній Олімпіаді з астрономії та астрофізики у м. Сучава (Румунія) за власний кошт і при цьому виборола 3 медалі і 2 почесні грамоти.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024