Новини

 

Державний секретар США Кондоліза Райс відвідала Київський національний університет імені Тараса Шевченка

07.12.2005
Кондoліза Райс, Державний секретар Сполучених Штатів Америки, зустрілася з студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка 7 грудня цього року в актовій залі головного корпусу. Як зазначила Кондоліза Райс, вона – викладач і поспілкуватися з студентами їй надзвичайно цікаво. “Я дуже рада, що можу говорити з вами у найвизначнішому українському університеті, який носить назву великого українського поета Тараса Шевченка”, – підкреслила Держсекретар.

Виступаючи перед студентами, Кондоліза Райс зробила акцент на тому, що голос України, яка пережила століття поневолення, сьогодні почуто. “Сьогодні голос України заговорив, і він все сильніше заявляє свою підтримку всім народам світу, які бажають демократії.”, – зауважила вона.

За словами Держсекретаря, нелегко перейти демократичному рухові з майданів протесту до коридорів влади. Кроки назад, розчарування – є неминучим, але вартість демократії полягає в тому, що вона дає громадянам силу виправити свій уряд і зміцнити свою державу.

Також Кондоліза Райс запевнила присутніх, що США допомагатимуть Україні втілити політичну та економічну реформи для того, щоб досягти членства в ЄС і в СОТ.

Після виступу Кондоліза Райс потрапила під зливу студентських запитань, і якби не регламент, який обмежував перебування Держсекретаря США в стінах Київського університету однією годиною, то діалог міг би тривати до вечора. Запитання були різними. Наприклад, когось із студентів цікавило на скільки Україна відстає в економічному розвитку від США, а хтось намагався дізнатися чи не має наміру Кондоліза Райс балотуватися на пост Президента США. Також студенти змусили Держсекретаря відкрити рецепт успіху: “Батьки мене виховували так, щоб я була спроможна долати перешкоди і труднощі. Вони не казали мені, що є така перепона на шляху, яку не зможу подолати, а говорили: якщо ти докладитимеш певних зусиль і ретельно працюватимеш, то ти зможеш подолати будь-які перепони на своєму шляху. І ви маєте думати про перешкоди не як про те, що не дає вам рухатись до успіху, а як про те , що можна подолати, якщо у вас буде кращий світогляд, краще бачення життя”, - сказала Кондоліза Райс.

Наприкінці зустрічі Віктор Скопенко, ректор Київського університету імені Тараса Шевченка, подарував Держсекретарю книгу про університет, подякував за візит, а студенти одну з найвпливовіших жінок світу проводжали оплесками.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024