Новини

 

Ректор прийняв Посла Ісламської Республіки Іран

08.04.2015
8 квітня 2015 року в КНУ імені Тараса Шевченка відбулася зустріч ректора університету Леоніда Губерського з Послом Ісламської Республіки Іран в Україні паном МухаммадомБехештиМонфаредом.




На зустрічі були присутні проректор з науково- педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Петро Бех, директор навчально-наукового інституту«Інститут геології» Володимир Михайлов, декан фізичного факультету Микола Макарець, завідувач кафедри близького Сходу Інституту філології Тетяна Маленька.




Леонід Васильович розповів про співпрацю між університетом та вишами Ірану.Він зауважив, що КНУ підписав угоди про співробітництво зІнститутом міжнародних відносин МЗС Республіки Іран і Тегеранським університетом. «Угоду з Інститутом міжнародних відносин я особисто підписував у 2000 році в Ірані, вона – безстрокова. З Тегеранським університетом ми підписали у 2012 році меморандум, а у 2013– угоду, що діятиме 5 років»,– зазначив він. Нині в Навчально-науковому центрі «Інститут біології» КНУ, на факультеті кібернетики, хімічному і фізичному факультетах навчаються аспіранти з Ірану, в Інституті філології на кафедрі Близького Сходу працює два викладачі носії іранської мови, але, на жаль, значно зменшилася кількість іранських студентів.




Мухаммад Бехешти Монфаред зауважив, що його каденція на посаді Посла розпочалася сім місяців тому і він робитиме все від нього залежне, щоб активізувати роботу по обміну студентами і викладачами, переглянути вже діючі угоди, підписати нові. На його думку, перспективною була б співпраця Інститутів міжнародних відносин КНУ і МЗС Республіки Іран за напрямами перська мова та міжнародна політика.




Ректор погодився з пропозиціями Посла і запропонував звернути увагу на співпрацю не тільки в гуманітарній сфері, а й у природничій. Декан фізичного факультету Микола Макарець окреслив напрямки, з якими сторони могла б співпрацювати: ядерна фізика, оптика, фізика космосу. «Фізичний факультет КНУ – лідер у підготовці спеціалістів ядерної безпеки. Шість наших випускників працюють у групах 3 нобелівських лауреатів », – зазначив він. Директор навчально-наукового «Інститут геології» Володимир Михайлов розповів, про співпрацю з іранською стороною в 2005 році з досліджень рідкоземельного сегменту й про те, що після підписання угоди у 2013 році було проведено велику роботу і напрацьовано багато напрямків співпраці в геологічні сфері. « Хотілося б аби все це було застосовано на практиці, а не тільки зафіксовано на папері».

Завідувач кафедри близького Сходу Інституту філології Тетяна Маленька зауважила, що практика подвійних магістерських дипломів з перської мови значно підвищить рівень популярності перської серед абітурієнтів. Також вона звернула увагу Посла на те, що іранська сторона не завжди активна у спільних проектах. Останній проект здійснено у2006 році- це персько-український словник. А ти часом є багато напрацювань і спільними зусиллями можна видати архіви з іраністики, хрестоматії, антології, навчальні посібники. Тетяна Маленька також звернула увагу на те, що в Ірані, на відміну від російської, ніяк не представлена українська філологія.

На думку ректора, розмова була конструктивною. «Ця зустріч підтверджує, що немає перешкод для подальшої співпраці. Маємо гарний досвід, висококваліфіковані кадри і бажання для результативної реалізації спільних проектів», – підсумував Леонід Васильович.







Текст: Тетяна Воротняк
Фото: Андрій Єловіков


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024