Новини

 

Археологи історичного факультету працюють спільно з Бернським Університетом (Швейцарія)

08.04.2015




Кафедра археології та музеєзнавства історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка виграла конкурс проектів Швейцарського наукового фонду SNF (Schweizerischer Nationalfonds) в рамках програми наукового співробітництва між Східною Європою і Швейцарією (SCOPES 2013-2016) за темою «Східноєвропейська мережа з археології неоліту і археології річок та озер з метою вдосконалення методів польових досліджень і датування». Реалізація проекту запланована на 2015-2017 роки.

Організацію проекту з українського боку здійснюють співробітники кафедри археології та музеєзнавства Яна Морозова (керівник проекту) і к.і.н., доцент Павло Шидловський (науковий керівник проекту). Керівником проекту зі швейцарської сторони є професор Університету м. Берн Альберт Хафнер. У проекті братимуть участь викладачі, наукові співробітники, студенти та аспіранти кафедри археології та музеєзнавства нашого Університету.

Проект проводиться в рамках Інституційного партнерства і має на меті створення наукової мережі серед закладів освіти і науки Східної Європи і Швейцарії, що мають навчальні і дослідницькі програми з неоліту, з підводної археології і археології річок і озер. Головне завдання проекту — обмін знаннями і досвідом між Київським університетом і Університетом Берна, що зосереджуються на удосконаленні методів проведення польових досліджень в галузі підводної археології, археології затоплених ділянок (річкові і озерні заплави), а також фокусуються на загальних методах досліджень археологічних пам’яток доби неоліту, зокрема датування за допомогою дендрохронології та радіовуглецевого аналізу.

У рамках проекту заплановані наукові семінари і лекції за напрямами: археологія неоліту Східної Європи, зокрема України; підводна археологія, археологія річок і озер; літня польова школа з підводної археології з отриманням диплому Європейського наукового дайвінгу ESD (The European Scientific Diver), а також стажування студентів і аспірантів нашого університету в Університеті Берна за індивідуальними науковими планами (написання розділів дипломів і дисертацій) і за програмою університету Берна з дендрохронології залишків неолітичної доби.

Крім того, у 2017 році в рамках цього проекту у Київському університеті заплановано проведення міжнародної наукової конференції студентів, аспірантів і молодих учених за темою «У воді та поза кромкою води. Стародавні ландшафти Східної Європи», де будуть представлені наукові доповіді і презентації з питань ландшафтної археології; дослідження давніх гідросистем (море, річки, озера і болота), їхня роль в археології.

Швейцарські університети і фахівці є лідерами у галузі досліджень озерних поселень доби неоліту завдяки географічним особливостям Швейцарії, адже у водах її альпійських озер розташовані всесвітньо відомі археологічні пам’ятки — озерні поселення на палях, занесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Українські вчені зможуть отримати новий досвід через співпрацю зі швейцарськими колегами. У перспективі це дасть можливість розвитку підводного пошуку та дослідження подібних археологічних пам’яток у водоймах України. Знання і ресурси університету Берна можуть бути використані для вивчення сучасних методів датування пам’яток первісності. Студенти та аспіранти КНУ зможуть отримати практичні і теоретичні знання на лекціях закордонних викладачів, взяти участь у конференціях, семінарах і польових дослідженнях, організованих в рамках проекту.

Проект є важливим кроком на шляху до євроінтеграції науки і освіти України.

Керівник проекту — співробітник кафедри археології та музеєзнавства Морозова Яна Іванівна, тел. 0507104420

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024