Новини

 

Зустріч Ректора з фізиками

04.04.2015
У середу, першого квітня відбулася зустріч ректора Університету Губерського Л.В. з членами вченої ради фізичного факультету, його викладачами, співробітниками, аспірантами та студентами. Леонід Васильович офіційно представив колективу факультету декана Макарця М.В., обраного Вченою радою Університету, і побажав колективу подальших успіхів у його роботі.
Потім відбулася розмова про діяльість Університету, його завдання в сучасних умовах, про внесок факультету у їх вирішення. Були висвітлені всі сторони діяльності альма Матер, зокрема, новий Закон про освіту і його наслідки. В першу чергу це стосується організації навчального процесу − нові підходи до формування навчальних планів; широкі права студентів для вибору предметів і для їх мобільності; нові норми педагогічного навантаження; нові вимоги до викладачів, їх кваліфікації та нові умови для їх професійного росту. Відтепер відсутній перелік непрофільних дисциплін, обов’язкових для вивчення, а натомість в Університеті запроваджується кілька непрофільних, але важливих предметів, що дає студентам можливість опанувати їх основи. Для студентів соціально-гуманітарного та природничого спрямування це будуть дисципліни „Науковий образ світу” та „Соціально-політичні студії” відповідно.
Особливу увагу було приділено питанню фінансування діяльності Університету, особливо навчальної і наукової роботи, окреслено головні напрями для його поліпшення. Ректор відзначив, що вищі навчальні заклади тепер мають значно вагоміші повноваження щодо оперативного використання коштів спеціального фонду. Проте його домінуючою складовою в Університеті все ще залишається оплата освітніх послуг, хоча вже є зароблені кошти і НДЧ і технопарком. Були вказані можливі шляхи для збільшення долі коштів, отриманих за наукові дослідження, і підкреслено, що головний напрям тут − це успішна участь науковців у змаганнях за українські та міжнародні гранти. Хорошим прикладом є доробок міжнародного центру ядерної безпеки та й сам факультет має ще кілька довготривалих грантів із сумарним фінансуванням у кілька сот тисяч доларів і більше десятка дрібних грантів із сумарним об’ємом кілька сот гривень. Але це лише маленька доля із потенційно можливих варіантів, що дає можлиість участі співробітників у Європрограмі Горизонт 2020. Детально було обговорено спрямування і принципи участі молодих вчених у науковій роботі та її фінансування. Підкреслено, що ці університетські проекти розраховані на аспірантів, магістрів, молодих науковців для підтримки їх перших кроків у науці.
Було детально розглянуто питання розвитку Університету та забезпечення його матеріальної бази. Створення нових факультетів та інститутів і відповідне збільшення кількості студентів вимагає будівництва як навчальних корпусів, так і гуртожитків. І тут є кілька проектів на різних стадіях, серед них ремонт огорожі ботанічного саду силами міста; створення "Інститут геології" із залученням корпусу коледжу геологорозвідувальних технологій; в стадії розробки − проект залучення коштів міжнародного Кіотського протоколу для утеплення корпусів факультетів; є задуми щодо реанімації кількох недобудованих корпусів. В основі підходу до вирішення цих завдань лежить принципзалучення зовнішніх інвесторів для взаємовигідної співпраці з Університетом.
Було приділено увагу і досить-таки чутливій темі наслідків пенсійної реформи та уведення верхньої межі оплати для співробітників бюджетної сфери. Оскільки відповідні закони та поправки вже діють, а детальні роз’яснення були надані, то закони будуть виконуватися, а кожен співробітник,якого вони стосуються безпосередньо, повинен сам робити вибір з тих можливостей, що передбачені цими законами.
Потім Ректор відповів на численні запитання, що стосувалися: обладнання та можливостей його ремонту; змагань науковців; методів оцінювання їх результатів; принципів розподілу квартир; зарахування на роботу молоді; молодіжних наукових проектів; проведення ремонтів і утеплення та деякі інші. У своїх виступах співробітники висловили подяку Ректору за зустріч та детальну інформацію, схвально висловилися про його діяльність, пропонували нові підходи до оцінювання результатів наукової роботи, висловлювали ідеї щодо взаємодії Університету з оборонною промисловістю.

Декан фізичного факультету Макарець М.В.


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024