Новини

 

Відкриття виставки Заслужених художників України Олександри та Миколи Теліженків на економічному

23.03.2015
18 березня о 13:00 у холі економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулося відкриття виставка «Тобі, моя Україно» Заслужених художників України Олександри та Миколи Теліженків.

Головна тема творчості Олександри Теліженко — авторський рушник. Пані Олександра розповіла, що на основі глибинного дослідження його історії, символіки, семантики, технік та художніх стилістик вона творить рушник модерний, образний, монументальний, здатний вписатися в сучасний інтер’єр чи стати мистецьким сувеніром, наповненим змістовною енергією добра.

Олександра Теліженко є автором художньої розробки та наукової концепції Рушника Національної Єдності України, що його вишивала вся Україна.

Також на виставці представлені витинанки Микола Теліженка, який належить до кола тих митців, українськість в яких закладена генетично. Народжений в центрі великого ареалу одного зі скіфських племен, а пізніше козаків і гайдамаків, Микола Теліженко увібрав у себе незбориму пам'ять предків.

Представлені на виставці витинанки належать радше до витинальної графіки, оскільки тут явними є ознаками переходу від декоративно-прикладного до образотворчого мистецтва. Це переважно складні сюжетні композиції, для яких характерна виразність ліній, чіткість і ясність контурів, вміння передати і простір, і розвиток дії, а ще – просто дивовижна фантазія.

На виставці представлені такі експонати:
Рушники: «Роде наш красний», «Вогонь душі Тараса», «Червона Рута», «Козацьке бароко», «Покровський», «Сонечко», «Птахи», «Холодний яр», «Леля», «Оріяна», «Оратанія».
Вишиті картини: «Свою Україну любіть», «200 років Шевченку», «Думи мої».
Витинанки: «Козак Мамай», «Думи мої», «В гостях у Мамая», «Або доля козача, або життя собаче», «Ритми Майдану», «Холодний яр», «Земля Іловайську».
















Економічний факультет

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024