Новини

 

У КНУ зустрілися Чехія та Словаччина

10.12.2014
Київський національний університет імені Тараса Шевченка — активний учасник міжнародних освітніх і наукових програм. Загалом з 2011 року КНУ виборов право участі у 5 проектах Еразмус Мундус: BMU-MID, EMP-AIM, MID, ELECTRA та HUMERIA. За цей час у проектах взяли участь 85 наших студентів та аспірантів, а також 16 викладачів і дослідників. У свою чергу КНУ імені Тараса Шевченка прийняв 30 європейських студентів і аспірантів та 2 викладачів. Цього року Інститут міжнародних відносин, Інститут філології, юридичний та економічний факультети КНУ приймають 10 студентів та аспірантів з європейських університетів-партнерів.

9 грудня у КНУ відбулася зустріч проректора з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Петра Беха зі студентами, які навчаються в нас за обмінами в рамках міжнародних освітніх проектів Еразмус Мундус EMP-AIM та HUMERIA. Шестеро студентів з Чехії та Словаччини розповіли про свої враження від навчання в Шевченковому університеті.

Ленка Гейнікова і Мартін Штолпа, студенти-філологи Університету Масарика в Брно (Чеська Республіка) вивчають в Інституті філології українську мову та літературу і вже можуть вільно спілкуватися. Ленка Гейнікова поділилася планами на майбутнє: «Незабаром я закінчую магістратуру, після чого планую викладати чеську мову для іноземців. Адже у Чехії — велика українська діаспора».




Адам Мішо і Мірослав Слука, студенти Університету Яна Коменського в Братиславі (Словаччина) подали запит і отримали стипендію від ЄС на навчання у нашому університеті. Вони обрали Інститут міжнародних відносин, і водночас вивчають в Інституті філології російську мову.

Мірослав Слука розповів: «Я взяв участь у цій програмі, бо маю за мету вільно володіти російською мовою. Після закінчення навчання я хочу працювати в міжнародній компанії, можливо, у вашому прекрасному місті».

Адам Мішо з задоволенням вивчає в ІМВ міжнародне торговельне право: «Радий, що взяв участь у програмі обміну, адже в Словаччині я не маю можливості навчатися за цією спеціальністю. З нами працюють гарні викладачі, курс повністю англомовний. Але у повсякденному житті ми просимо одногрупників говорити з нами російською якомога більше. Українці такі милі, у всьому нам допомогають. Завдяки навчанню тут я зрозумів, що обожнюю подорожувати, зустрічати нових друзів, знайомитися з різними культурами, і хочу пов’язати з цим життя».

Міхал Хусіварга, також з Університету Яна Коменського, хоч і вивчає російську, проте добре розуміє українську: «Мої земляки зі Східної Словаччини розмовляють на особливому діалекті, що дуже подібний до української і польської мов. Тому я, хоч і не можу говорити, проте розумію принаймні 80% сказаного українською».

Студент Марош Демовіч минулого року стажувався на економічному факультеті КНУ протягом першого семестру. Другий семестр Марош вирішив провести у Санкт-Петербурзькому університеті. А цього року він виборов стипендію в Міжнародному Вишеградському фонді, щоб повернутися до нашого університету, цього разу до Інституту міжнародних відносин. Марош розповів про свої враження: «Здивував, якщо не сказати вразив високий рівень англійської — як серед викладачів, так і серед студентів. Мене оточують дуже привітні та уважні люди, я почуваюся майже як удома. Хочу залишитися тут і на наступний семестр, якщо мені вдасться влаштуватися в Києві на стажування у міжнародній організації. Мене не лякає навіть погода — адже минулого року я пережив тут двадцятип’ятиградусні морози!».




Студенти щиро подякували Відділу міжнародного співробітництва за допомогу і підтримку. Петро Олексійович Бех побажав іноземним гостям успіхів у навчанні і майбутній роботі. Коли готувалися до загального фото, хтось зі словаків пожартував: "Чехія, ідіть-но сюди, на хвилинку об'єднаємось!".




Марина Герліга, прес-центр КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024