Новини

 

Академік РАН Сергій Нікольський – Почесний доктор Київського університету

08.11.2005
Урочисте нагородження академіка Сергія Михайловича Нікольського званням Почесного доктора Київського університету відбулося 7 листопада 2005 року в залі засідань Вченої Ради. За традицією ректор Київського університету Віктор Скопенко, вручивши Почесному доктору мантію і медаль, побажав йому подальших успіхів у науковій діяльності та зазначив, що Сергій Михайлович є вченим світового рівня.
(Сергій Михайлович Нікольський народився 30 квітня 1905 року в містечку Таліца Пермської губернії ( нині Таліца районний центр Свердловської області). На початку першої світової війни сім’я Нікольських переїхала до Чернігова, де Сергій Нікольський навчався з першого до четвертого класу. В 1925 році Нікольський став студентом Інституту народної освіти в Дніпропетровську. Саме тут і розпочалася наукова і педагогічна діяльність Сергія Михайловича, оскільки після закінчення навчання залишився там викладати. У 1935 році Сергій Нікольський на механіко-математичному факультеті МГУ закінчив аспірантуру і захистив кандидатську дисертацію «Линейные уровнения в банаховом пространстве». В січні 1942 захистив докторську дисертацію «Приближение периодических функций многочленами» в Математичному інституті ім. В. А. Стєклова АН СССР і де залишився працювати. В 1953-1961 рр. був заступником директора МІАН, в 1961-1988 рр. – завідувач Відділу теорії функцій. В 1968 р. Сергій Нікольський був обраний членом-кореспондентом АН СССР. З 1972 року - дійсний член АН СССР. У 1952, 1977 і 1987 роках вченому присуджувались Державні премії СССР, в 1972 присуджена премія ім. П. Л. Чебшова АН СССР, в 1978 р. отримав золоту медаль Больцано Чешскої АН, 1991 р. - золоту медаль імені академіка І. М. Виноградова АН СССР, в 1992 р. – медаль імені Коперніка Польської АН. В 1994 році Сергій Нікольський став лауреатом Державної премії України і почесним доктором Дніпропетровського державного університету.)

Привітати академіка Сергія Михайловича Нікольського з високою нагородою приїхав і Почесний доктор Київського університету Юрій Олексійович Митропольський, доктор технічних наук, професор, академік РАН і НАН України.

Академіку РАН, а тепер і Почесному доктору Київського університету Сергію Нікольському у квітні цього року виповнилося 100 років. “Двадцять п’ять років я прожив в Україні. Моя наукова діяльність розпочалась теж тут, адже здобував математичну освіту в Дніпропетровському університеті, де й зрозумів, що математика це моє покликання”, - розповів присутнім вчений та подякував за почесну нагороду і за високу оцінку його наукової діяльності.

Не звернути увагу на діяльність академіка Сергія Нікольського неможливо: він є світовим лідером в галузі математичного аналізу, засновником української школи теорії наближень, автором майже півтисячі наукових праць. Закоханість Сергія Михайловича в математику нікого не може залишити байдужим. Написані Нікольським підручники з математичного аналізу, вищої математики користуються великою популярністю і перекладені багатьма мовами.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024