Новини

 

До 100-річчя від дня смерті Ісмаїла Гаспринського

17.11.2014
Зростаючий нині інтерес до особистості відомого тюркського просвітителя і громадського діяча Ісмаїла Гаспринського не випадковий – цього року виповнилося 100 років з дня його смерті і, за рішенням ЮНЕСКО, 2014 рік оголошено його роком. Зважаючи на це, Турецька Республіка та Україна об’єднали зусилля, аби гідно вшанувати пам'ять видатного сина кримськотатарського народу. В честь цього у провідному освітньому осередку України – Київському національному університету імені Тараса Шевченка (при якому цьогоріч відкрито нову спеціальність «кримськотатарська мова і література та переклад» в Інституті філології) – проведено міжнародну наукову конференцію «Ісмаїл-бей Гаспринський – видатний син кримськотатарського народу (до 100-річчя від дня його смерті)» за підтримки Турецького агентства зі співробітництва та координації (ТІКА) та Офісу з питань культури та інформації Посольства Туреччини в Україні.

Організаторами конференції виступили: Інститут сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України, КНУ імені Тараса Шевченка, ГО «Земляцтво кримських татар у м. Києві».
Урочиста частина конференції розпочалася зі слів почесних гостів –Надзвичайного та Повноважного Посла Турецької Республіки в Україні Йонет Джан Тезеля, голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, Надзвичайного і Повноважного Посла Азербайджану в Україні Ейнулла Мадатлі та з привітання від імені ректора Київського університету проректора з міжнародних зв’язків Петра Беха. По завершенню урочистої частини учасникам конференції продемонстрували фрагменти кінострічки Зафера Каратая «Ісмаїл Гаспринський» та прозвучали доповіді відомих тюркологів України.

«Якщо хочеш служити народові, то роби те, що в твоїх руках» – це гасло, за яким жив відомий кримськотатарський просвітник, письменник, педагог, культурний та громадсько-політичний діяч Ісмаїл Гаспринський. Він відомий як пропагандист сучасних ідей серед кримських татар, модернізатор їх традиційної ісламської культури.
«Нині, під час анексії Криму, вшанування постаті Ісмаїла Гаспринського є на часі, адже він – просвітитель кримськотатарського народу. Завдяки його активній діяльності 70 років тому кримські татари змогли вистояти проти окупації Криму та витіснення їх Російською імперією з власних земель. У 2014 році історія ніби повторюється. Ми, кримські татари, знову у небезпеці. 1914 і 2014 – різні часи, адже тоді ми були самі, а зараз з нами Україна, її уряд та Київ як центр українства, який сьогодні нас приймає», – наголосив Рефат Чубаров у своєму виступі, закликаючи досліджувати Ісмаїла Гаспринського та духовно живитися від його напрацювань.

Роль Ісмаїла Гаспринського для кримськотатарського та для всіх тюркських народів важко переоцінити. Він активно підтримував національний творчий потенціал кримських татар, видаючи газету «Терджиман» кримськотатарською мовою та розповсюджуючи її в багатьох країнах (Росії, Білорусі, Казахстану, Киргізстану, Узбекистану, Туркменістану, Таджикистану, Азербайджану, Персії, Китаї, Хівінському ханстві, Бухарському еміраті, Єгипті, Болгарії, Франції, Швейцарії, США тощо). Гаспринський підтримував дух свого народу, розбудовував ідеологію свободи у тюркській сім’ї. Варто наголосити, що кримськотатарське відродження пов'язане саме з ім'ям Ісмаїла Гаспринського. Він доклав великих зусиль, спрямованих на відродження та виживання кримськотатарського народу. Він фактично створив нову літературну кримськотатарську мову.

Маючи уявлення про східний, західний та слов’янський світи, прагнув збудувати прогресивне суспільство, сприяти дружбі слов'янських і тюркських народів, конфесійній терпимості та співпраці християн і мусульман. І йому це вдалося. Адже він радикально змінив сутність та структуру початкової освіти в багатьох мусульманських країнах. Навчанню кримськотатарських дітей було надано більш світського характеру. Гаспринський розробив нові методи навчання, які з успіхом застосовувалися не тільки у Криму, а й у Татарстані, Казахстані, Башкортостані, Таджикістані, Туркменістані, Узбекистані, Азербайджані, Туреччині, Північній Персії та у Китайському Туркестані. Він сприяв заснуванню шкіл для дівчат.

Ісмаїл Гаспринський та його однодумці створили мусульманську ліберальну організацію «Іттіфак ель Муслімі» («Союз мусульман»). Окрім активної громадської позиції, він стояв біля витоків Всеросійської професійної спілки поліграфічних працівників. Гаспринський поширював ідеї організації численних регіональних «Громад сприяння бідним мусульманам», «Бібліотечних спілок» й брав активну участь у роботі багатьох із них. У 1907 році І. Гаспринський запропонував скликати у Каїрі Всесвітній Мусульманський Конгрес, який мав об'єднати прогресивні сили Сходу на шляху реформування та перетворень. Він мав розглянути оптимальні напрями розвитку просвіти, культури та питання економічного підйому народів, які сповідували іслам.

Постать Ісмаїла Гаспринського вийшла далеко за межі свого народу.






















Олександра Касьянова,
Фото – Валерій Попов, прес-центр ІФ


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024