Новини

 

Університет і Всесвітній день науки - 2014

11.11.2014
10 листопада світ відзначає «Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку» (World Science Day for Peace and Development) як символ прагнення до єднання науки і суспільства заради подальшого прогресу.

Це свято офіційно засновано ЮНЕСКО і з 2002 р. відзначається в глобальному масштабі з метою залучення широкої громадськості до усвідомлення практичної користі науки та для тісної взаємодії між науковцями і громадою через поширення знань про різноманітні наукові галузі. У рамках святкування Всесвітнього дня науки ЮНЕСКО співпрацює з урядами багатьох країн, науковими колективами та представниками населення.

Нині, українські вчені – біологи і фізики, археологи і астрономи, патофізіологи і математики, етнографи і біотехнологи, радіофізики і геологи, хіміки і музеєзнавці – об'єдналися, щоб розповісти українському суспільству про найзахопливіше заняття у світі - про науку, про її вплив на розвиток країни. Організаторами свята цього року виступила Громадська організація «Unia Scientifica», Рада молодих вчених НАН України, сайт «Моя наука»; серед партнерів - «Об’єднання «Самопоміч» (Київ), Академія наук НАНУ, Мала Академія наук, та ін.

Наш університет став важливою локацією проведення спеціальних заходів до свята, що відбулися 8-9 листопада. До себе у гості пересічних громадян запросили кафедра фольклористики Інституту філології, Астрономічна обсерваторія, Музей історії університету, а також Геологічний, Зоологічний і Археологічний музеї університету.

Студенти історичного факультету і кафедра археології та музеєзнавства підготували цікаву екскурсію «Київський університет – центр освіти, науки і культури», в якій окреслили бурхливу історію університету і представили його не лише як навчальний заклад вищої освіти, де пульсує наукова думка, проводяться найсучасніші наукові дослідження у різних галузях знання, але рекомендували університет як центр культурного життя студентів і викладачів, осередок музеїв і мистецтв.

З 11 години 8 листопада студенти-екскурсоводи зустрічали відвідувачів біля червоного корпусу, оповідали про історію його будівництва, особливості архітектурного образу. Потім проводили екскурсантів університетськими коридорами, де розказували про видатних викладачів, про закарбовані знаки історичних подій в стінах університету і супроводжували до музеїв.

Протягом дня аж до 17 год., групу за групою, червоний корпус відвідало близько 200 гостей. Приємно було бачити зацікавлені очі уважних слухачів, як зовсім юних, так і поважного віку. Поза всяким сумнівом, такий проект сприятиме зацікавленості молоді в наукових дослідженнях, надихне дізнатися більше про науковців, їх діяльність і досягнення.























Л. Самойленко
завідувач Археологічного музею


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024