Новини

 

Кульмінація космічної місії "Rosetta": модуль висадиться на ядро комети Чурюмова-Герасименко

07.11.2014


12 листопада відбудеться одна з основних подій кометної місії європейської космічної програми Rosetta, а саме посадка модуля Philae на ядро комети Чурюмова-Герасименко. Посадковий модуль Philae було сконструйовано фахівцями німецького аерокосмічного центру DLR і всі відео і Інтернет трансляції посадки апарату “Філай” на поверхню ядра комети 69/Р Чурюмова-Герасименко організовано цим центром.

12 листопада о 10 год. 42 хв. розпочнеться відділеня посадкового модуля Philae від космічного апарату Rosetta і початок зниження. О 18 год. відбудеться посадка на поверхню ядра комети. Прес-конференція учасників проекту відбудеться наступного дня, 13 листопада 2014 року. Доступ до онлайн трансляції планується з комп\'ютерів мережі Київського національного університету імені Тараса Шевченка або через сайти мережі Інтернет. (мова – англійська). (мова – англійська).
Інформація щодо запланованих відео-мостів поки що уточнюється.

Офіційні сторінки: - головна сторінка німецького аерокосмічного центру англійською - пізнавальна сторінка для школярів та студентів із популярними матеріалами про космічні програми DLR - сторінка місії Розетта-Філай

Також в аудиторії №204 головного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка з 10.00 до 13.00 та з 17.00 до 19.00 проходитиме пряма трансляція з коментарями та виступами співробітників Астрономічної обсерваторії з актуальних проблем астрономії.

Виступи:
Клещонок В. В. - “Комети й місія ROSETTA”
Парновський С. Л. - “Темна сторона Всесвіту”
Лозицький В. Г. - “Загадки зорі по імені Сонце”

Паралельно подібні заходи відбуватимуться:
для студентів природничих факультетів в 200 аудиторії фізичного факультету з 14.00;
для студентів інституту журналістики у приміщенні інституту з 17.00 до 19.00;
для учнів фізико-математичного ліцею Університету у приміщенні ліцею з 10.00 до 18.00;
для школярів-членів Малої академії наук у приміщенні кіностудії Довженка з 10.00.

«Розетта» (англ. Rosetta) - космічний апарат, запущений Європейським Космічним Агенством 2 березня 2004 року. Мета польоту - дослідження комети 67P/Чурюмова-Герасименко. Першовідкривач комети - член-кореспондент Національної Академії наук України, професор, доктор фіз.-мат. наук, головний науковий співробітник Астрономічної обсерваторії КНУ Клим Іванович Чурюмов. Апарат складається з двох частин: власне зонда «Розетта» (англ. Rosetta space probe) і посадкового модуля «Філай» (англ. Philae lander). Назва зонда походить від знаменитого Розеттського каменя - легендарного артефакту, за допомогою якого вчені змогли розшифрувати давньоєгипетські ієрогліфи. За допомогою ж космічного апарату «Розетта» вчені сподіваються наблизитися до таємниць походження Сонячної системи. Назва посадкового модуля походить від назви острова Філи на річці Ніл, де був знайдений обеліск, за допомогою якого й вдалося розшифрувати Розеттський камінь. «Філай» підійде до комети з відносною швидкістю близько 1 м/с і при контакті з поверхнею випустить два гарпуна для фіксації на поверхні, так як слабка гравітація комети не здатна утримати апарат і він може просто відскочити.

Астрономічна обсерваторія КНУ



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024