Новини

 

День будителів в Інституті філології

03.11.2014
Щороку 1 листопада в Інституті філології кафедра слов'янської філології відзначає національне свято Болгарії – День будителів. Будителями називають активних діячів національного і культурного відродження початку і середини XIX століття, коли Болгарія ще перебувала під османським пануванням. Завдяки народним будителям був створений незалежний Болгарський екзархат, почалося відродження театру, з’явилися літературні та наукові твори цією мовою. Серед болгарських народних будителів можна назвати Христо Ботева, Васила Левського, братів Костянтина і Димитра Міладинових, Софронія Врачанського та багатьох інших. Більшість із них були вчителями і духівниками, своїм подвижництвом вони зуміли дати поштовх зростанню національної самосвідомості. Вперше свято стали відзначати у Пловдиві 1909 року, а з 1921 по 1945 рік День народних будителів був офіційним державним святом. У новітній історії Болгарії свято знову відродили у 1992 році. 1 листопада у Болгарії не навчаються, проводять урочисті збори і вечори, присвячені пам'яті діячів болгарського Відродження, виступають у «читалищах» творчі колективи, покладають квіти до пам'ятників подвижників-будителів.

Цьогоріч співробітники кафедри слов'янської філології підготували надзвичайно цікаву культурно-освітню програму святкування Дня будителів. З ініціативи Центру болгарської мови, літератури, історії та культури Інституту філології на свято були запрошені Надзвичайний міністр Посольства Республіки Болгарії Веселін Іванов, Радник з освіти Посольства Республіки Болгарії в Україні Петр Танев, аташе культури та освіти Посольства Республіки Болгарії в Україні Елена Слатінска-Ованезова, заступник директора Інституту філології Валерій Чемес, колеги з Бердянського університету. З вітальними словами виступили гості, директор Центру болгарської мови, літератури, історії та культури Олена Чмир та лектор болгарської мови, літератури та культури пані Маріета Гіргінова.

По завершенню урочистої частини свята культурну програму презентували студенти-болгаристи, які розповіли про історію та сучасність святкування Дня народних будителів, про діячів національного і культурного відродження Болгарії, а також заспівали декілька пісень болгарською. У Шевченків рік День будителів в Інституті студенти присвятили болгарським перекладачам творів Тараса Шевченка, а саме Любену Каравелову, Райко Жинзифову та багатьом іншим. Читаючи поезії Кобзаря українською та болгарською мовами, студенти продемонстрували, що у кожного народу є свої духовні будителі. Для нас, українців, найбільшим будителем є Тарас Шевченко. Його творчість і подвижництво сформували нашу національну свідомість, модерну українську націю як таку.

Святкування Дня будитилів сьогодні є надзвичайно символічним, адже нещодавно ми стояли на Майдані, будучи будителями народного духу, відроджуючи справедливість, гордість та самосвідомість нашої нації.


































Олександра Касьянова,
Фото – Валерій Попов, прес-центр Інституту філології


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024