Новини

 

Перша перемога Владислава Вертелецького

30.10.2014
Вихованець 10-го класу УФМЛ КНУ імені Тараса Шевченка Владислав Вертелецький на XIX Міжнародній Олімпіаді з астрономії здобув срібну нагороду (диплом другого ступеня) та автоматично отримав «путівку» на наступну ювілейну XX Міжнародну Олімпіаду з астрономії, що буде проходити в Болгарії.

У XVIII Міжнародній учнівській астрономічній олімпіаді брали участь 79 учасників – представники Вірменії, Болгарії, Чеської Республіки, Естонії, Індії, Італії, Ірану, Казахстану, Киргизії, Пакистану, Румунії, Росії, Південної Кореї, Швеції, Тайланду та України.

Окрім срібної медалі Владислава Вертелецького українська команда отримала ще одну бронзову медаль – вона дісталася дев’ятикласниці Львівського фізико-математичного ліцею Бажан Наталії. Решта команди отримала дипломи учасників.

З 12 по 21 вересня 2014 року в м. Бішкек (Киргизія) була проведена дев’ятнадцята Міжнародна астрономічна олімпіада. Представники з 16 країн світу сформували 17 команд. Олімпіада проходила в три етапи: теоретичний, практичний та спостережний тури. Всі учасники були поділені на дві групи – молодша та старша. Деякі країни були представлені лише в одній з груп.

Під час олімпіади учні виконали завдання теоретичного, спостережного та практичного турів. Упродовж чотирьох годин теоретичного туру, який складався з 6 задач, учні показували свої вміння вивчати особливості спостережень Місяця з екстремально малих відстаней, визначати умови видності зорі Проксима Центавра з околиць зорі Альфа Центавра, досліджувати фізичні умови на дні «Гідропланети» з водяною атмосферою та обертання галактики за її спектрами, розраховувати проміжки між великими протистояннями Марса у випадку зміни його орбіти та багато іншого.

На практичному турі, що складався з 2 завдань, учасникам було необхідно дослідити особливості руху вихора на поверхні Юпітера, побудувати криву блиску комети 67P Чурюмова-Герасименко за її зображеннями з космічного апарату Розетта та дослідити особливості незвичайної змінної зорі.

Завдання спостережного туру, на виконання яких виділялося лише 20 хвилин, вимагали знання зоряного неба, вміння знаходити об’єкти спостережень за їхніми загальними ознаками, визначати кутову та зенітну відстані, горизонтальні координати на небесній сфері, орієнтуватися і знаходити об’єкти, розміщуючи їх у центрі поля зору телескопу.

Для Владислава це перший і одразу вдалий виступ на Міжнародній олімпіаді. Побажаємо йому подальших успіхів та звершень на цьому шляху!










Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024