Новини

 

«Передчуття Майдану: сторінками Кобзаря» Івана Франчука

30.10.2014
24 жовтня в Мистецькому салоні КНУ відбулося відкриття виставки живопису та скульптури «Передчуття Майдану: сторінками Кобзаря» лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Валерія Франчука.

Про Валерія Франчука можна сказати багато, адже він є лауреатом премії Василя Стуса, Національної премії імені Тараса Шевченка, нагороджений орденом, грамотами, почесним званням «Заслуженого художника України».

Про виставку
У творах Тараса Шевченка Валерій Франчук вбачає код незнищенності українського духу, сміливо порівнюючи значення «Кобзаря» для нашого народу із впливом Біблії на віруючих усього світу. Митець закликає кожного робити свою працю так, аби справдилося віковічне прагнення України до волі й незалежності, щоб наші нащадки змогли сказати колись: оце і є той оспіваний Шевченком Рай.

У 2011 році, відчувши особливий потяг до прочитання Тараса Шевченка, Іван Франчук почав писати картини з образами віршових рядків зі сторінок «Кобзаря». Починаючи з 2011-го, він cтворив цикл картин і скульптур, демонструючи своє візуальне відчуття Тараса Шевченка. Так склалося, що вони стали ілюстраціями до цьогорічного Майдану…




















Олександра Касьянова,
Фото – Валерій Попов, прес-центр Інституту філології


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024