Новини

 

«Сучасна філологія: парадигми, напрямки, проблеми»

10.10.2014
9 жовтня за сприяння Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інституту української мови НАН України та Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України відбулася міжнародна наукова конференція «Сучасна філологія: парадигми, напрямки, проблеми».

У конференції зголосилося взяти участь близько 470 учасників, серед яких – 53 доктори наук. Свої дослідження широкому загалу представили доповідачі з України, Ірану, Іраку, Болгарії, Сербії, Греції. У рамках конференції відбулися наукові читання, присвячені 75-річчю від дня народження д.філол.н., проф., члена-кореспондента НАН України Ніни Федорівни Клименко та 15-річчю діяльності заснованої нею кафедри елліністики (за підтримки Посольства Грецької Республіки в Україні). У межах секційних засідань пройшов також круглий стіл «Абдуррахман Джамі й світова література та мистецтво», організований до 600-ліття з дня народження класика перської літератури XV століття спільно з посольством ІРІ в Україні та Національним музеєм мистецтв імені Ханенків.

Перед початком пленарного засідання учасники конференції хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблого воїна на сході України студента Інституту філології Святослава Горбенка.

Відкрила конференцію заступник директора з наукової роботи Інституту філології д.філол.н, проф. Олена Снитко. У вступному слові Олена Степанівна представила почесних гостів наукового зібрання та ознайомила присутніх з графіком роботи секційних засідань. Від імені Інституту філології Олена Снитко привітала д.філол.н., проф., чл.кор. НАНУ Ніну Клименко, яка цього річ святкує 75-річний ювілей від дня свого народження.

Наступним слово взяв проректор Київського університету к. філол. н., проф. Петро Бех, який привітав ювілярку від імені ректора акад. Леоніда Губерського. Петро Олексійович побажав Ніні Федорівні здоров’я, здобути звання академіка та подарував книги, в одній із яких є стаття про неї.

З вітальними словами виступили також д.філол.н., проф., директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко, Надзвичайний та Повноважний посол Греції в Україні Васіліс Пападопулос, доповідачі пленарного засідання – доктор мистецтвознавства, проф. КНУТКТ ім. І.К. Карпенко-Карого Вадим Скуратівський; д.філол.н., проф., завідувач кафедри фольклористики та заступник директора з виховної роботи Інституту філології Олена Івановська; д.філол.н., проф. Інституту української мови НАНУ Євгенія Карпіловська; д.філол.н., проф. Національного університету харчових технологій Наталія Науменко.

По завершенню пленарного засідання розпочалася робота 20 секцій.

Варто зауважити, що під час конференції в актовій залі Інституту філології проходила виставка книг, виданих за підтримки Посольства Греції в Україні.
















Олександра Касьянова,
фото – Валерій Попов, прес-центр ІФ
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024