Новини

 

«Натхненні досконалістю» — про Heidelberg Laureate Forum

08.10.2014
З 21 по 27 вересня в мальовничому містечку Хейдельберг у Німеччині пройшов щорічний форум, на якому збирались лауреати Філдсовської, Абелівської та Тюринговської премій і молоді вчені зі всього світу.

Нагадаємо, що медаль Філдса — нагорода, що надається двом, трьом або чотирьом математикам кожні чотири роки на міжнародному конгресі Міжнародного математичного союзу. Ця медаль вважається найпрестижнішою відзнакою в математиці та є аналогом Нобелівської премії.

Абелівська премія з математики, починаючи з 2003 року, щорічно присуджується кращим математикам сучасності. Грошовий розмір премії можна порівняти з розміром Нобелівської премії і становить трохи менше мільйона доларів США.
Премія Тюрінга (англ. Turing Award) — це найпрестижніша премія з інформатики. Вона щорічно присуджується Асоціацією обчислювальної техніки за видатні досягнення у цій галузі. Премія спонсорується корпораціями Intel та Google і зараз супроводжується нагородою в 250 000 доларів США.

На розгляд організаційного комітету було подано понад 8000 заявок, з яких було обрано 200. Україну в цьому році представляла студентка 2 курсу магістратури механіко-математичного факультету нашого університету Тетяна Климчук.
Протягом тижня Тетяна, разом з іншими молодими вченими, слухала лекції лауреатів а також мала можливість особисто поспілкуватись з ними та поділитись ідеями своїх наукових досліджень.

Лекція кожного з лауреатів була цікавою та неповторною: Мануель Блум (Премія Тюрінга, 1995) розповів, як правильно вибирати пароль, який би був захищений від зламу, Леслі Лампорт (Премія Тюрінга, 2013) розповів, як правильно писати доведення 21 століття, а Сір Міхаель Атья (Філдсовська премія, 1966; Абелівська премія, 2004)— про «красу в математиці».

«Дехто любить число 7, бо воно просте, дехто — бо мають багато сімок в даті свого народження, але я (Манжул Бхаргава (Manjul Bhargava)— цьогорічний лауреат Філдсовської премії, авт.) відкрию іншу причину полюбити це число: експоненційні Діофантові рівняння».

При такому насиченому лекційному графіку учасники також мали можливість відпочити та пізнати культуру й історію Хайдельберга. Для всіх учасників була організована поїздка по річці Некар, екскурсії та вечері в стародавніх замках в Хайдельберзі та свій невеличкий «Октоберфест».
«Головна думка, яку я перейняла від лауреатів, — каже Тетяна, — любити те, чим ти займаєшся навіть якщо не впевнений, чи буде мати це якийсь вплив чи ні — просто вірити, що робиш щось хороше».
Цей форум не такий, як інші конференції — це не просто набір незалежних лекцій та доповідей. Основною метою форуму є утворення нових зв’язків між знаними науковцями та молодими вченими, обмін досвідом та порадами, знаходження нових наставників та друзів. Цей тиждень матиме довготривалий вплив на кожного з учасників та на розвиток їхньої кар’єри в майбутньому.












Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024