Новини

 

Науково-методичний семінар «Викладання медико-правових дисциплін у вищих юридичних і медичних навчальних закладах»

21.09.2014
19 вересня 2014 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся Науково-методичний семінар «Викладання медико-правових дисциплін у вищих юридичних і медичних навчальних закладах», організований Навчально-науковим центром медичного права юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

У заході взяли участь викладачі медико-правових дисциплін медичних і юридичних вишів та факультетів університетів з усіх регіонів України.








З вітальними словами до учасників семінару звернулися Голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення реформування системи охорони здоров’я, медичної науки і освіти Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, народний депутат України Святослав Ханенко та заступник Міністра охорони здоров’я України Наталія Лісневська. Представники законодавчої та виконавчої влади наголосили на необхідності викладання медико-правових дисциплін для підвищення правової культури працівників галузі охорони здоров’я, а також для підготовки юристів, здатних супроводжувати здійснення медичної і фармацевтичної діяльності та брати участь у розробці законодавчих та інших нормативно-правових актів у цій сфері. Учасників заходу привітав заступник декана юридичного факультету д.ю.н., проф. Павло Берзін, який підкреслив важливість обміну досвідом наукової і навчально-методичної роботи у царині медичного права і побажав усім плідного обговорення.





У вступній доповіді директор Навчально-наукового центру медичного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, к.ю.н., доц. Радмила Гревцова висвітлила досягнення, проблеми і пропозиції щодо удосконалення викладання медико-правових дисциплін в Україні, звернула увагу на предметну специфіку відповідних курсів, а також на сучасні підходи та методи, що доцільно застосовувати при їх викладанні.





Завідувач кафедрою цивільного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, д.ю.н., проф. Роман Майданик поділився своїм баченням висвітлення цивілістичної складової медико-правових дисциплін.

Старший викладач факультету правничих наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор права Зоряна Черненко розповіла про застосування міждисциплінарного підходу при викладанні медичного права.

Про особливості викладання медико-правових дисциплін у Національному медичному університеті ім. О.О. Богомольця розповів завідувач кафедри медичного і фармацевтичного права цього університету к.ю.н. Іван Демченко.







Учасники заходу із зацікавленістю слухали і виступи доцента Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького к.м.н. Володимира Синиці, начальника відділу Державного експертного центру МОЗ України, магістра права і бізнес-адміністрування Ганни Гусєвої, наукового співробітника НДІ медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України Катерина Наровської та задавали запитання доповідачам.

Завдяки відеоконференц-зв’язку, присутні на семінарі викладачі медико-правових дисциплін з України змогли дізнатися про досвід викладання медико-правових дисциплін у Литві на прикладі університету імені Міколаса Ромеріса, про який розповів професор Іонас Юшкевичус, керівник магістерської програми з біоправа вказвного університету.

Координатор міжнародних освітніх програм юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, к.ю.н., доц. Юлія Ващенко представила учасникам семінару магістерську програму подвійного дипломування з права і управління в охороні здоров’я, яка започатковується КНУ імені Тараса Шевченка та університетом імені Міколаса Ромеріса.

Про проекти, започатковані Навчально-науковим центром медичного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка у сфері навчально-методичного забезпечення викладання медико-правових дисциплін та підвищення кваліфікації їх викладачів, розповіла директор центру, доц. Радмила Гревцова.














Семінар став своєчасною нагодою для започаткування активного співробітництва між професорсько-викладацьким складом Київського національного університету імені Тараса Шевченка та інших університетів і юридичних та медичних вищих навчальних та закладів післядипломної освіти у сфері викладання медико-правових дисциплін.

Фото Тетяни Воротняк


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024