Новини

 

«Тільки навчаючись на відмінно, ми зможемо наблизити перемогу нашої країни»

04.09.2014
1 вересня в Актовій залі головного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася урочиста посвята в студенти першокурсників Інституту філології. На святі були присутні відомі дипломати, посли різних країн, діячі культури та мистецтва України, а також вище духовенство.






Цьогорічний День знань пройшов під епіграфом «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає!», в якому нині чується не лише понадчасовий моральний принцип, а й актуальний заклик до всіх громадян України.

Вигуком «Слава Україні!» починав і закінчував промову кожен із гостей свята – чи-то посол Японії в Україні, чи-то посол Індонезії, чи представник посольства Болгарії. Й одразу знаходив полум’яний відгук залу – «Героям слава!».

Свої найкращі побажання й віру в нинішнє молоде покоління, яке збудує нову Україну і виведе її на високий міжнародний рівень, висловили всі високошановані гості урочистостей.

Директор Інституту філології проф. Григорій Семенюк нагадав першокурсникам, що вони вступили на службу до Університету, підписавши угоду, за якою вони зобов’язані вчитися, а Інститут – вчити їх.

Григорій Фокович також навів цьогорічну статистику подання заяв до Київського університету – понад 50 тис., з яких 8 088 – до Інституту філології. Всього зараховано 406 студентів на перший курс денної форми навчання і 40 – заочної. Більше половини зарахованих – відмінники.

Насамкінець директор побажав першачкам виправдати довіру, покладену на них вчителями, батьками та родичами, й невтомно примножувати славу, честь і гідність своєї Alma Mater.

З напутніми словами від ректора Київського університету до майбутніх філологів звернувся проректор проф. Володимир Бугров: «Тільки навчаючись на відмінно, ми зможемо наблизити перемогу нашої країни».




Особливої емоційної напруги слова пролунали від Рефата Чубарова – голови кримськотатарського Меджлісу. Він наголосив, що його народу довелося випити з тієї самої чаші, що й українському. Однак, крім спільного нещастя, у кримських татар і українців є ще багато схожих рис – високі моральні цінності, повага до ближнього, доброзичливість. Рефат Чубаров висловив переконання, що за 4 роки він зустрінеться з першими випускниками спеціальності «кримськотатарська мова і література та переклад», відкритої в цьому році, в Криму, де вони будуть спільно розбудовувати українсько-кримськотатарське майбутнє.




Свою підтримку Україні в нелегкий час висловили й надзвичайні та повноважні посли Індонезії та Японії в Україні. Зокрема, пані Нінік Кун Нар'яті закликала студентів спеціальності «індонезійська мова і література та переклад» стати піонерами у побудові дружніх економічних відносин між Києвом і Джакартою. Пан Саката Тоїчі подякував студентам за свідомий вибір вивчати мови інших країн, а разом із мова і їх культуру та історію. Наполегливість у цьому вивченні, зазначив пан посол, стане запорукою плідної співпраці між Японією та Україною у всіх галузях життя.






Слова настоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета, який не втрачає можливості наставляти молоде покоління на добрі справи, були сумні й підбадьорювальні водночас. Вони не лише змусили вчорашніх школярів серйозно задуматися про свій професійний вибір, а й поставитися з усією відповідальністю до своїх громадянських обов’язків перед Батьківщиною, що перебуває в небезпеці. «Слово має бути правдивим. Коли це так, воно дієвіше. Бо ж з правдивим Словом є Божа сила», - запевнив патріарх майбутніх філологів і благословив їх на успішне навчання, освятивши святою водою.








Першокурсників і їхніх батьків також привітали дипломат, випускник-україніст, недавній генконсул України у Стамбулі Богдан Яременко, завідувач кафедри теорії літератури, компаративістики і літературної творчості д.філол.н. Людмила Грицик, поет і видавець Іван Малкович.






З музичним подарунком для першачків і їхніх батьків на сцені Червоного корпусу виступили гурт «Гуляйгород» і Народний ансамбль української музики Інституту філології «Роксоланія».








Анна Мукан,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024