Новини

 

Наш спільний проект з університетом міста Констанц (Німеччина)

01.09.2014
У нашому університеті реалізується спільний двосторонній проект з партнерським університетом міста Констанц (Німеччина) на тему «Сталінізм та націонал-соціалізм: історичне вивчення та осмислення в Німеччині та Україні». Проект здійснюється за фінансової підтримки Німецької служби академічних обмінів (DAAD) як переможець конкурсу в рамках програми «Підтримка демократії в Україні» у 2014 р. У рамках проекту передбачено навчальні зустрічі у Києві та Констанці, програма яких включає екскурсії, відвідини музеїв, меморіальних та пам’ятних місць, перегляд фільмів та дискусії учасників.

У проекті беруть участь студенти та спіранти гуманітарних спеціальностей з обох країн, при цьому для українських учасників передумовою участі було володіння німецькою мовою, яка є робочою мовою проекту. Тож наш університет представлений 10-ма майбутніми істориками, міжнародниками, германістами та правниками. Організацію та керівництво проектом з українського боку здійснюють історики к.і.н., доц. історичного факультету Олександр Іванов та к.і.н, старший науковий співробітник Центру українознавства філософського факультету Катерина Кобченко.

Київська частина проекту тривала з 7 по 14 серпня, коли група з 9-ти студентів університету Констанца під керівництвом габіл. д-ра, дослідниці східноєвропейської історії Кармен Шайде відвідала Київ та наш університет.

Київська програма проекту була насиченою, відповідно до складної історії панування тоталітарних режимів на території України – сталінського радянського та гітлерівського окупаційного у роки Другої Світової війни. Студенти з обох країн взяли участь у тематичних екскурсіях до Бабиного Яру та Меморіалу пам’яті жертв голодоморів в Україні, місць колишнього Сирецького концентраційного табору та Дарницького табору військовополонених та Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Так вони змогли скласти більш чітке уявлення про методи панування двох найстрашніших форм тоталітаризму в ХХ ст. – сталінізму та націонал-соціалізму в Україні, яку американський дослідник Тімоті Снайдер відніс до смуги тогочасних «кривавих земель». Особливо цікавою для німецької частини студентів стала поїздка до Меморіалу Биківнянські могили – місця масових поховань жертв сталінських репресій, адже ця сторінка історії була для них менш відомою.

Крім трагічних подій українського минулого учасники екскурсії знайомилися з культурним спадком та історичним минулим України і Києва, відвідали славетні Київські храми, передовсім Софію Київську, а також прослухали тематичну екскурсію «Єврейська культура у Києві».

Звичайно, неможливо було оминути й сучасні події, до яких наші гості мали значний інтерес. Вони стали свідками останніх днів існування Майдану, багато спілкувалися на тему Революції Гідності та подальшої російської агресії в Україні зі своїми новими українськими друзями, які представляють різні регіони нашої держави. Згідно відгуків учасників, київська частина проекту мала значний пізнавальний ефект не лише для німецької делегації, але й для українських студентів, які відкрили для себе маловідомі аспекти українського минулого. Слід віддати належне сміливості та мотивації наших партнерів, які приїхали в Україну в цей складний для нашої держави час (троє німецьких учасників у останній момент все ж відмовились їхати з міркувань особистої безпеки).

Отже, проект є не лише внеском у пізнання складного спільного минулого, але й ефективним засобом спілкування молодого покоління, яке й будуватиме спільне європейське майбутнє наших країн. Попереду – зустріч у Констанці під час німецької частини проекту.



Під час відвідин Бабиного Яру




У меморіалі пам’яті жертв Голодоморів в Україні




На території Меморіалу Биківнянські могили



Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024