Новини

 

Літня школа «Європейсько-російські відносини: соціальний вимір» в Естонії

27.08.2014
З 14 липня по 1 серпня 2014 року представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка навчалися у літній школі Тартуського університету.




Міністерство закордонних справ Естонської Республіки на конкурсній основі надало чотири стипендії студентам і викладачам з України. Серед переможців стипендіального конкурсу доцент кафедри психології розвитку факультету психології Світлана Пащенко та студенти магістратури юридичного факультету Олександр Зубрицький і Павло Федикович .

Висока якість пропонованої навчальної програми забезпечена авторитетом Тартуського університету, що входить до 3% найкращих вишів світу. Його було засновано у 1632 році королем Швеції Карлом Густавом ІІ, а отже він є одним з найстаріших університетів Північної і Східної Європи. Наразі в Тартуському університеті навчаються 17 000 студентів, 800 із яких – іноземці.

Багатонаціональна родина студентів і професорів Тартуського університету щороку поповнюється академічними візитерами з різних країн світу, які мають на меті поглиблення знань у певних галузях наук та готові використовувати для самовдосконалення час літніх канікул. Не стала винятком і цьогорічна Літня школа «Європейсько-російські відносини: соціальний вимір». До складу її слухачів увійшли 40 студентів, аспірантів і викладачів з Естонії, Латвії, Литви, України, США, Канади, Молдови, Нідерландів, Білорусі, Великої Британії, Кенії, Італії, Росії, Німеччини та інших країн.

Лекції та воркшопи проходили у трьох містах Естонії – Таллінні, Тарту і Пярну. Головну увагу було сконцентровано на відносинах Європейського Союзу і Росії в контексті соціального виміру. Програма містила розгляд історичних і геополітичних питань, що є підгрунтям для вибудовування взаємовідносин Європейського Союзу і країн східного партнерства. Значне місце належало обговоренню проблем розвитку країн Балтії протягом останніх десятиріч, а також подій в Україні. Провідні професори цієї навчальної програми забезпечили високий рівень якості лекційного викладання, його актуальне змістове наповнення.

Навчання у Пярнуському коледжі Тартуського університету протягом останнього тижня було організовано спільно з Третьою літньою школою з міжнародного права імені Ф. Ф. Мартенса, в межах якої лекції були прочитані провідними юристами з різних країн Європи – Естонії, Німеччини, Нідерландів і Росії. Головну увагу слухачів було спрямовано на питання дотримання прав людини в сучасному світі.

Академічна програма вдало доповнювалася візитами до провідних естонських компаній та інституцій, а також культурною програмою, в межах якої студенти здійснили екскурсії містами Естонії, відвідали Парламент Естонської Республіки, Національний офіс Європейської Комісії, численні музеї, в тому числі й Музей історії Тартуського університету, взяли участь в урочистих прийомах на честь професорів і студентів Літньої школи, влаштованих Тартуським університетом і Пярнуською міською радою.

Протягом роботи в Літній школі команда КНУ гідно представила свій навчальний заклад і налагодила тісні зв’язки зі студентами та професорами з різних країн світу.








Матеріал підготовлено доцентом кафедри психології розвитку факультету психології Світланою Пащенко, магістрантами юридичного факультету Олександром Зубрицьким і Павлом Федиковичем

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024