Новини

 

Лист Президенту Спілки ректорів ВНЗ України академіку Л. В. Губерському

25.07.2014





Професору Леоніду Васильовичу Губерському
Президенту Спілки ректорів вищих навчальних закладів України
Ректору Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Шановний Леоніде Васильовичу!
Щиро дякую за Ваш люб'язний лист від 24 червня і Ваші добрі слова про значення польсько-української академічної співпраці. Я твердо вірю, що вплив наших спільних ініціатив поширюється далеко за межі наших двох країн.

Ми раді були вітати делегацію українських ректорів у Польщі 19 травня. Це була дійсно дуже важлива зустріч. Підписання Угоди про співпрацю між Конференцією академічних шкіл Польщі та Спілкою ректорів вищих навчальних закладів України, що створює інституційну основу для спільної польсько-української академічної діяльності, було позитивно сприйняте не тільки польською академічною спільнотою, а й іншими польськими та європейськими учасниками. Про це писали польські ЗМІ. Інформацію про результати зустрічі у нас попросили представники Європейської асоціації університетів.

Справді, як Ви згадали у своєму листі, ми повинні вжити конкретних заходів для участі польських і українських університетів у більш інтенсивному науковому співробітництві і впровадженні більшої кількості спільних проектів. Першим кроком до досягнення цієї мети могло б стати створення карти можливостей співпраці для обох країн. За допомогою такої карти кожен університет може налагодити продуктивне наукове співробітництво з установами в іншій країні, визначивши певну кількість пріоритетних областей, у яких така співпраця могла б мати місце в рамках міжнародних дослідницьких проектів та надавши для кожної визначеної області контактні дані провідних дослідників.

Ми пропонуємо створити невелику робочу групу (з 2-3 ректорів або експертів з кожного боку), які будуть спільно визначати більш точний формат таких карт, підготовку порядку денного і робочий матеріал з інших питань, які можна було б обговорити під час нашої наступної зустрічі в листопаді цього року. Ми сподіваємося, що майбутня зустріч буде зокрема хорошим приводом представити доповідь про попередні результати нашого спільного проекту, проведеного Фондом Польських ректорів.

Нарешті, я хотів би сердечно привітати Вас і всю академічну спільноту України з підписанням Угоди між Україною та Європейським Союзом новим Президентом України Петром Порошенком, а також із прийняттям нового Закону про вищу освіту, що може стати відправною точкою для кардинальних змін у системі вищої освіти України. Ці важливі події, безсумнівно, допоможуть нам ще більш ефективно співпрацювати.

З нетерпінням чекаємо на нашу подальшу співпрацю,
Із найкращими побажаннями,
Президент Конференції ректорів академічних шкіл Польщі
Веслав Баніш


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024