Новини

 

7 «за» актуарну професію

23.06.2014
Нещодавно на механіко-математичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся семінар – майстер-клас «Практичні аспекти актуарної та фінансової математики». Спікерами заходу стали представники Товариства актуаріїв України, Національного банку України, комерційних банків, страхових та інвестиційних компаній. Участь у семінарі – майстер-класі взяли студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка, абітурієнти київських шкіл, активна студентська молодь з усієї України.

Хто ж такі актуарії та в чому полягає сутність актуарної професії?

Професія «Актуарій»: привабливість, виклики, перспективи

Актуарії є провідними експертами з управління ризиками та фінансовими невизначеностями. Вони розробляють та впроваджують математичні моделі, покликані оцінити ймовірності майбутніх подій та побудувати ефективну стратегію діяльності.

Актуарії складають основу прийняття найважливіших фінансових рішень в таких галузях, як страхування, банківський та інвестиційний сектор економіки, пенсійне забезпечення, фінансовий консалтинг. Кваліфікована порада актуарія при цьому може визначати перспективи розвитку бізнесу на подальші роки, та складати основу його фінансової стійкості та надійності.

Актуарна професія всесвітньовідома, вона успішно конкурує за рівнем визнання із юридичною чи політичною кар’єрою. Професія актуарія різнобічна, дає можливість працювати в різноманітних галузях економіки та фінансів, державного сектору, приватного бізнесу чи навіть організувати власний консалтинговий проект.

Компетенції, статус та визнання актуаріїв вимагають відповідно високих кваліфікаційних стандартів щодо професійної освіти актуаріїв.

Підготовку за актуарними спеціальностями здійснюють найкращі, обрані ВУЗи світу. Фундамент європейської освіти закладений та постійно підтримується на найвищому, актуалізованому викликами сучасного світу рівні, Британським Інститутом та Факультетом Акутаріїв.

Статистика останніх десяти років упевнено вказує, що абсолютна більшість українських актуарів, які успішно впорались із складанням міжнародних актуарних іспитів, є студентами чи випускниками механіко-математичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Саме ґрунтовна та якісна підготовка найвищого освітнього рівня, що завжди була і залишається притаманною Київському університету, склала гідний фундамент для можливості професійного становлення актуаріїв за найжорсткішими міжнародними кваліфікаційними стандартами.

Визначним кроком стало втілення Київським університетом визнаних світом стандартів та вимог до сучасних актуаріїв: у 2012 р. на механіко-математичному факультеті університету була відкрита спеціальність «Актуарна та фінансова математика». Лекторами спеціальності є висококваліфіковані викладачі кафедри теорії ймовірностей, статистики та актуарної математики, зокрема й сертифіковані згідно іспитів Британського інституту практикуючі актуарії.

Важливим чинником розвитку актуарної спеціальності стала ухвала Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Розпорядження N3910 від 29.10.2013. Згідно розпорядження альтернативою до здачі Міжнародних актуарних іспитів для одержання Свідоцтва на право займатися актуарними розрахунками та посвідчувати їх в межах України став диплом за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра «актуарна та фінансова математика».
7 «за» актуарну професію
1. Різноманітність
Актуарна професія визначає значне різноманіття напрямків діяльності. Серед них, зокрема, банківська та інвестиційна сфера, державне управління, страхування, пенсійне забезпечення, консалтинг, аудит, управління ризиками компаній, керівництво проектами.

2. Впливовість
Унікальні компетенції актуаріїв є невід’ємною складовою процесу прийняття важливих рішень фінансових організацій чи державного апарату управління. Знання актуаріїв дозволяють замінити ризиковість та невизначеність на математично чіткий алгоритм прийняття ефективного зваженого рішення. Актуарії незамінні при складанні стратегії розвитку чи втіленні бізнес-плану.

3. Оплата
Актуарна професія є однією з найбільш високооплачуваних у світі

4. Інтелекутальність
Багатьом професіям притаманна щоденна монотонність функціоналу співробітника. Натомість актуарій чи не щодня аналізує нові ситуації в бізнесі, тренди в економіці, невизначеності та ризики фінансового світу. Кожен новий проект вимагає унікальності підходу, творчості, креативності та винахідливості.

5. Можливості
Актуарій має безліч можливостей реалізувати свій професійний потенціал в різноманітних сферах діяльності як в України, так і по всьому світу. Знання та досвід актуарія не чутливі до кордонів держав.

6. Компетентність
Професія «актуарій» одразу визначає високий статус, професійну підготовку та досвід роботи зі складними проектами із значущим рівнем відповідальності.

7. Баланс
Професія надає необхідний рівень свободи, що дозволяє збалансовано поєднати професійну діяльність, особистісний розвиток, сімейний статок та різноманіття яскравих життєвих подій.


Володимир Зубченко, кандидат фізико-математичних наук, асистент кафедри Теорії ймовірностей, статистики та актуарної математики, сертифікований актуарій, vp.zubchenko@gmail.com

Юлія Мішура, професор, доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри Теорії ймовірностей, статистики та актуарної математики, myus@univ.kiev.ua

При підготовці використані матеріали сайту Британського Інституту та Факультету актуаріїв.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024