Новини

 

Відбувся моніторинг Проекту TEMPUS «INARM»

20.06.2014
18 червня 2014 року в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся моніторинг проекту TEMPUS «INARM»: Інформатика та менеджмент: Рамки кваліфікацій відповідно до положень Болонського процесу”.
Завданнями даного проекту TEMPUS є: визначення основних принципів і структури рамок кваліфікацій, розробка та впровадження галузевих рамок кваліфікації в галузі ІКТ та менеджменту в країнах-учасниках консорціуму. Втілення проекту передбачає модернізацію освітніх стандартів на основі даних, зібраних з важливих потенційних роботодавців; запровадження новітніх європейських підходів до кваліфікаційних рамок і створення сучасних освітніх модулів та навчальних програм.
Моніторингову місію очолила директор Національного Темпуc Офісу в Україні Світлана Шитікова. У складі місії також були менеджер з моніторингу проектів Національного Темпус офісу в Україні Олена Оржель та менеджер з аналітичної роботи Національного Темпу офісу в Україні Жанна Таланова.
На моніторингу були присутні представники українських та закордонних університетів–учасників консорціуму, Міністерства освіти і науки України, вітчизняних ІТ-компаній, студенти та викладачі КНУ імені Тараса Шевченка.
Робота моніторингової місії розпочалася із зустрічі з проректором з науково-педагогічної роботи В.А.Бугровим та керівником проекту в КНУ імені Тараса Шевченка В.А.Заславським, які ознайомили учасників та представників Національного Темпус офісу з ходом реалізації проекту в університеті, презентували «Програму заходів із забезпечення якості освіти у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка», розповіли про особливості університетської освіти та заходи, спрямовані на покращення якості освіти в університеті та її наближення до норм і принципів Болонського процесу.
Під час проведення моніторингу представники університетів та інститутів-учасників консорціуму (Університет Марії Складовської-Кюрі, Університет Кобленц-Ландау, Сумський державний університет, Львівський національний університет імені Івана Франка та його «Лабораторія ідей», Національний гірничий університет, Хмельницький національний університет, Інститут телекомунікацій та глобального інформаційного простору) представили результати реалізації проекту, розроблені методичні рекомендації, аналітичні звіти, посібники, науково-аналітичні публікації, протоколи засідань проектних команд, внутрішньоуніверситетську документацію, спрямовану на ефективну реалізацію проекту.
Результати реалізації проекту в нашому університеті представили учасники проектної команди В.А. Заславський та викладачі факультету кібернетики М.С. Нікітченко та Л.Л. Омельчук.
Також учасники поділилися досвідом реалізації проекту в своїх університетах та результатами перепідготовки в університетах ЄС співробітників університетів і міністерств, залучених до розробки національних стандартів та кваліфікаційних рамок.
Жвавий інтерес учасників моніторингу викликали доповіді представників ІТ-компаній – учасників та партнерів проекту: SoftServe та Національної платіжної системи «Українська розрахункова картка». Участь представників бізнесу необхідна для успішної реалізації проекту, оскільки вони, як потенційні роботодавці для випускників вузів, надали важливі рекомендації та кваліфікаційні вимоги до галузевих рамок ІКТ та менеджменту.
Моніторингова місія спілкувалася також зі студентами нашого університету, які залучені до реалізації проекту. Молодь висловила власні думки щодо доцільності запровадження розроблених кваліфікаційних рамок в університеті, розповіли про особистий внесок у виконання проекту та бачення модернізації національної системи освіти.
У підсумку моніторингу проекту була оголошена резолюція, в якій представники Національного Темпус офісу високо оцінили досягнення проектних команд із розробки методології модернізації та впровадження навчальних програм за напрямами інформатика та менеджмент, висловили побажання щодо активізації роботи на етапі практичної реалізації проекту та найшвидше отримання експертних оцінок від європейських та вітчизняних експертів із якості освіти. В той же час, було висловлено зауваження щодо недостатньої популяризації та інформування зацікавлених сторін про результати даного проекту та TEMPUS проектів узагалі, зокрема відсутності посилання на сайт національного Темпус офісу та поточних проектів Темпус на головній сторінці сайту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Моніторингова комісія висловила сподівання, що розроблені рамки кваліфікації будуть запровадженні в університеті, а члени робочої групи увійдуть до експертної групи із модернізації навчальних програм інших дисциплін та розробки національних кваліфікаційних рамок.

Управління
міжнародного науково-технічного співробітництва
та інноваційних технологій





Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024