Новини

 

На факультеті радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем відзвітував декан

18.06.2014
16 червня на факультеті радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем відбулося спільне засідання конференції трудового колективу та вченої ради, на якому було заслухано звіт декана І.О.Анісімова. В зв’язку із завершенням семирічного терміну перебування на посаді звіт стосувався не лише підсумків 2013-2014 навчального року, а й охоплював період з червня 2007 р.
Участь у зборах взяли ректор університету Л.В.Губерський та заступник голови профкому Д.Ф.Чомко.

Звіт декана за традицією включав розділи, присвячені навчальній роботі, науковій роботі, кадровій політиці, виховній роботі та міжнародним зв’язкам.

За останні сім років на факультеті відкрито два нових напрями підготовки (комп’ютерна інженерія та радіотехніка), дві нові магістерські спеціальності (медична фізика – вперше в Україні, а також комп’ютерні системи та мережі), спеціалізація «прикладна оптика та магнетизм» в рамках магістерської спеціальності «радіофізика і електроніка». Це спричинило й зміну назви факультету. На жаль, всупереч планам досі не відкриті магістерська спеціальність «нанофізика та наноелектроніка» і спеціальність «радіотехнічні пристрої, системи та комплекси» (ОКР «спеціаліст» та «магістр»).

Відкриття нових напрямків та спеціальностей привело до стабільного зростання кількості студентів (з 603 осіб на 01.09.2007 до 770 на 01.09.2013).

Впроваджувалися нові підходи до навчальної роботи: читання пропедевтичних курсів з математики та фізики, диференціація груп на молодших курсах за рівнем підготовки, вивчення англійської мови як єдиної іноземної. Завдяки підтримці керівництва університету та спонсорській допомозі вдалося зміцнити матеріальну базу навчального процесу.

Основні проблеми в галузі навчальної роботи – це постійне зниження якості набору (при високих показниках конкурсу і при тому, що якість набору як на прикладну фізику, так і на комп’ютерні інженерію найвища в Україні), погіршення навчальної дисципліни, і, як результат – зниження успішності та велика кількість відрахованих (в середньому 40-50 осіб на рік).

Поліпшити стан справ можна, переорієнтувавши профорієнтаційну роботу в першу чергу на школи фізико-математичного профілю, зміцнюючи зв’язки з роботодавцями заради підвищення вмотивованості студентів (на жаль, робота зі створення ради роботодавців на факультеті невиправдано затяглася) і розширюючи асортимент напрямів підготовки та спеціальностей за рахунок найбільш привабливих.

Говорячи про наукову роботу, декан виклав найбільш яскраві наукові результати. Вони стосуються нанофізики та наноелектроніки, фізики плазми, теорії ядерної взаємодії, спін-хвильової електроніки, а також розробки інтелектуальних датчиків. За 7 років захищено 44 кандидатських і 6 докторських дисертацій, опубліковано 15 монографій, у тому числі 12 – за кордоном.

З тривогою говорилося про зниження фінансування НДР, що призвело до помітного скорочення загальної кількості співробітників НДЧ.

У майбутньому при плануванні тематики наукових досліджень в рамках держбюджетних тем бажано привести у відповідність розподіл базових науково-дослідницьких тем до тематики кафедр. В свою чергу, структуру науково-дослідницьких лабораторій бажано привести у відповідність до реальної структури НДР на факультеті.

Говорячи про кадрову політику, І.О.Анісімов говорив про дефіцит молодих докторів наук на факультеті. Половина завідувачів кафедр, усі завідувачі науково-дослідницьких лабораторій уже досягли пенсійного віку. В той же час на викладацьких посадах та у складі НДЧ працює велика кількість молодих кандидатів наук, яких треба більше залучати, зокрема, до науково-організаційної роботи.

Основна форма виховної роботи на факультеті – це виховання студентів в рамках навчального процесу. Це накладає додаткову відповідальність на викладачів. В той же час на факультеті практикується широкий набір позанавчальних форм виховної роботи – проблемні наукові групи на кафедрах, зустрічі відмінників з деканом за результатами сесій, меморіальні семінари та відзначення ювілеїв видатних учених факультету. Діє фотоклуб “Апертура”, туристична група, проводяться екскурсії по музеях та визначних місцях Києва. Команда КВК “Вот эти парни” (студенти 2-го курсу напряму підготовки “Радіотехніка”) виборола ІІ місце у фіналі Кубку ректора - 2014.

Головне завдання факультету в галузі виховної роботи – це формування у студентів свідомого та відповідального ставлення до навчання та майбутньої роботи.

Найтісніші міжнародні зв’язки співробітники факультету підтримують з науковими установами Німеччини та Франції, а також США, Італії, Чехії, Росії, Білорусі та ряду інших країн. Найбільш активно співпрацюють із закордонними науковими установами професори В.І.Висоцький, Г.А.Мелков та В.Я.Черняк.

Після тривалої перерви на факультеті знову з’явилися іноземні студенти та аспіранти.

Проблеми, що існують у цій області – це й недостатня участь в міжнародних конференціях студентів та аспірантів, і порівняно мала частка співробітників, що беруть участь у міжнародних проектах та конференціях, і відсутність договорів про подвійні дипломи при тому, що багато студентів магістратури виконують кваліфікаційні роботи за кордоном.

Наприкінці виступу І.О.Анісімов подякував за співпрацю й підтримку своїм заступникам О.Ю.Нечипоруку, А.В.Нетребі, О.М.Іванюті, В.Ф.Борецькому, В.В.Ніконовій, завідувачам кафедр С.М.Савенкову, В.І.Висоцькому, Є.В.Мартишу, В.І.Григоруку, С.Д.Погорілому, М.І.Рєзнікову, О.В.Прокопенку, голові профбюро С.П.Радченку, вченому секретарю ради факультету С.В.Єфіменко, а також М.Г.Находкіну, Г.А.Мелкову, О.В.Третяку, М.В.Кононову, Ю.В.Бойку та І.П.Ковалю.

Після доповіді декан відповів на запитання присутніх.

В обговоренні звіту взяли участь: завідувач кафедри математики та теоретичної радіофізики В.І.Висоцький, завідувач кафедри комп’ютерної інженерії С.Д.Погорілий, доцент Ю.В.Бойко, голова НТСА С.С.Батарчук, голова студпарламенту та профбюро студентів М.С.Журбенко, голова студради базового гуртожитку О.І.Фляк, голова профбюро факультету С.П.Радченко. Всі виступаючі пропонували визнати схвалити звіт декана.

Наприкінці засідання з великою промовою виступив ректор університету Л.В.Губерський, який позитивно оцінив роботу факультету за останні роки.

Учасники конференції одноголосно визнали роботу декана за звітний період задовільною.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024