Новини

 

В університеті відзначили 290 річницю Махтумкулі Фраги

16.04.2014
Посольство Туркменістану в Україні разом з Інститутом філології КНУ імені Тараса Шевченка 15 квітня організували Міжнародну науково-практичну конференцію «ТУРКМЕНО-УКРАЇНСЬКІ КУЛЬТУРНІ ВЗАЄМИНИ», присвячену святкуванню 290-річчя великого туркменського поета і мислителя Махтумкулі Фраги
Вступне виголосив перший проректор КНУ Олег Закусило. Від імені туркменської громади виступив Надзвичайний та Повноважний посол Туркменістану в Україні Аманмурадов Нурберди Аманмурадович, який зазначив, що 2014 рік для українців є роком Тараса Шевченка, а для туркменів – Махтумкулі Фраги: «Фраги є основоположником туркменської культури. Він створив безсмертні твори, завдяки яким пізнаємо дух предків і намагаємося осягнути дуалістичність буття. Його творчість опирається на здобутки минулого і разом з тим творить сучасність. Тому не дивно, що поезія Махтумкулі суголосна з сьогоднішніми українськими сподіваннями, адже вона проповідує мир, єдність та велич людських цінностей. Своїми гуманістичними ідеями та філософською масштабністю Фраги виходить за рамки національного поета. Він, як і Шевченко, є генієм усього людства».
Про потужність людської думки та «космічність» людини у поезіях туркменського письменника розповів український громадський діяч, журналіст і політик, поет, перекладач, сценарист, член Спілки письменників України Павло Мовчан, який до ювілею Махтумкулі Фраги опублікував переклади його поезій українською мовою.
З філологічними розвідками про творчість та життєпис туркменського мислителя виступили Людмила Грицик, завідувач кафедри теорії літератури, компаративістики і літературної творчості, доктор філологічних наук, професор Людмила Грицик; в.о. завідувача кафедри тюркології, кандидат філологічних наук, доцент Ірина Покровська; доценти-тюркологи Федора Арнаут, Ірина Прушковська та Заміна Кирим-кизи Алієва, а також студенти, які вивчають туркменську культуру.
Від дипломатичного корпусу в Україні виступили посли Афганістану, Білорусі, Ірану, Китаю, Туреччини, Вірменії, Азербайджану, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, Узбекистану та Пакистану.
Олександра Касьянова













Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024